Får dine søer godt eller gammelt foder? - her kan det gå galt

Både for tørfoder- og vådfodersystemer er der fælder som kan føre til dårligt foder.

Artiklen er første gang udgivet i fagmagasinet SVIN, april 2020

Af Jesper B. Sanden, svinefagdyrlæge, Porcus

Døjer I med manglende ædelyst ved søerne og manglende pasningsevne, så er det ikke kun bakterier og virussygdomme, der kan være problemet.

Man skal også have fokus på den sundhed, der opstår ved foder af god kvalitet, og den sygdom, der opstår ved foder af dårlig kvalitet.

Symptomer

Fodres diegivende søer med et foder af en hygiejnemæssig dårlig kvalitet, er de ikke oppe på fuld ydeevne.

Der kan opstå problemer så som:

  • manglende appetit
  • manglende malkeevne
  • udskudt endetarm
  • dødsfald

Ser I sådanne symptomer, kan det selvfølgelig skyldes almindelige virussygdomme, influenzainfektion eller prrs. Det kan også være dårlig behandlet farefeber, som kan give langvarige problemer i hele dieperioden.

Det er vigtigt at få undersøgt for de forskellige virussygdomme og få management omkring faring og behandling af farefeber sat i system. Hvis problemerne fortsætter, må man undersøge om foderets kvalitet er i orden.

Her går det galt

I tørfodersystemer skal man kontrollere, at der ikke sidder gammelt, muggent foder. Kontrollér om der er revner i siloen, og om udendørs hjørnehjul er utætte.

Et oplagt problemsted er lange nedfaldsrør i farestierne sammen med en lavtsidende vandventil. Her sprøjter vand op i røret, så der kan dannes muggent foder.

Det er vigtigt, at disse punkter kontrolleres, så søerne får rent foder af god kvalitet hver dag.

Vådfoder

En buffervandtank lever ofte sit eget liv, men ser man ned i dem, ser man nogle gange et helt akvarie fyldt med grønne planter. Buffertanken skal renses og måske fremover tilsættes syre.

Selve vådfodertanken skal vaskes en eller to gange ugentligt, så der ikke sætter sig belægninger.

Vær også opmærksom på evt. mellemstation-tanke ved større anlæg, som også skal vaskes.

Det er vigtigt at få vaskearbejdet sat i system med sikker stige/stativopbygning og en højtryksrenser med kort lanse, sikkerhedsbriller og lys, så man kan arbejde hurtigt og eff ektivt.

Et anlæg kan på trods af god pleje være kommet til at gære forkert. Her oplever man en rådden, stikkende lugt. En skrap syrekur med aftrapning er påkrævet.

Eller det kan komme på tale at lave en fuldstændig rørtømning og vask med både syre og sæbe, skylning og derefter nyopstart med 20 liter A38 pr. 1.000 liter suppe.

Søernes sundhed kommer ikke kun gennem kontrol af virus- og bakterieinfektioner, men også fra et godt foder af en god kvalitet samt hygiejne på højt niveau.

Kun på den måde kan søerne have deres fulde ydeevne.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle