Færre klemte grise ved høj temperatur og kraftigt lys i pattegrisehulen

Udenlandsk studie indikerer, at et kraftigt lysniveau og høj temperatur i pattegrisehulen kan reducere risikoen for klemte grise ved løsgående søer.

180 løsgående søer i SWAP-stier og deres kuld indgik i et udenlandsk forskningsprojekt omhandlende pattegrise og deres ophold i farestiens hule. 

Det pågældende projekt fra 2018 indikerer, at optimal lystildeling og høj temperatur i pattegrisehulen kan reducere risikoen for klemte grise. Det skriver The Pig Site.

Forsøgsmetoden 

De 180 søer blev tilfældigt fordelt i to kategorier, hvor den ene kategori havde en lysintensitet på 300 lux i pattegrisehulen, mens den anden kategori kun havde et niveau på 4 lux. 

Temperaturen i hulen var varierende hos søerne. 

Kuldene hos 12 af søerne i hver kategori fik deres opførsel optaget på kamera fra faring til tre dage efter fødsel. 

Fire grise fra hver af disse kuld blev også vejet på dag et og tre efter fødsel. 

Ud fra optagelserne blev der bl.a. kigget på grisenes tid i hulen, hvor hurtigt de finder hen til hulen efter faring og hvor ofte pattegrisene bliver i hulen i mere end 10 minutter. 

Signifikante forskelle

I pattegrisehulerne med en lysintensitet på 300 lux brugte grisene 7,2 pct. mere tid i hulerne i forhold til den anden gruppe, hvor lysintensiteten var 4 lux. Det var en signifikant forskel. 

Yderligere konkluderede forskerne i forsøget, at for hver temperaturøgning med én grad brugte pattegrisene 2,1 pct. mere tid i hulen. 

Den samlede konklusion bliver, at jo mere lys og varme, der er i pattegrisehulen, jo mere tid bruger grisene inde i hulen i stedet for at opholde sig i arealet omkring soen. 

Lysintensiteten eller temperaturen i hulen så ikke ud til at påvirke hverken soens adfærd eller tilvæksten hos pattegrisene. 

Jo mindre tid grisene bruger i området tæt på soen, jo lavere kan risikoen for ihjellagte grise potentielt blive. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle