Første kuld kastrations-frie grise er født

To virksomheder har i fællesskab udviklet metode, så hangrise forbliver i det prepubertære stadie.

To virksomheder har nu udviklet en metode, der gør kastration af hangrise overflødig.

Ved at fjerne det gen i grisen, der er ansvarlig for at frigive de nødvendige hormoner, så hangrisen bliver seksuel moden, forbliver grisen nemlig i et såkaldt prepubertært stadie - og kastration er ikke nødvendig.

Som bekendt kastreres hangrise kirugisk for at undgå ubehagelig ornelugt i kødet, og denne metode har ofte stået for skud, fordi den anses for at være smertefuld for grisen. 

De to virksomheder, amerikanske Recombineetics/Acceligen og hollandske Hendrix Genetics, fik i 2017 tildelt et stipendiat for at udvikle en metode til at gøre kirurgisk kastration overflødig.

Første kuld af denne type genetisk modificerede pattegris er nu født, og dermed har virksomhederne vist, at metoden er gangbar i praksis uden at der tilføres fremmede stoffer til grisen, skriver flere netaviser, blandt andet Feedstuffs og Agrarheute.

Det skal nu nærmere undersøges, om den nye type gris kan opdrættes uden et fald i fx fodereffektivitet og kødprocent, så den kan konkurrere økonomisk med konventionelle grise.

"Vi er meget spændte, efter at første kuld af de kastrations-frie pattegrise er født. Det er et vigtigt skridt imod at gøre en ende på en af de største problemer, vi har inde for dyrevelfærd", siger Luis Prieto Garcia, direktør for Hendrix Genetics, til netavisen Feedstuffs.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle