Faldende svinebestande er en klar fordel - for prisen

Ny opgørelse viser, at EU’s svinebestande skrumper. Det vil være en fordel for svinenoteringerne i den kommende tid, vurderer denne uges klummeskribent.

I starten af ugen rapporterede nyhedsbrevet Markedsnyt for grisekød om de første tællinger af svinebestande blandt EU’s medlemslande, og retningen er stensikkert: EU’s produktion af svinekød vil falde i år.

Og faldet, som formentlig lander i størrelsesordenen to-tre procent, er sådan set ikke overraskende efter en periode, hvor rigtig mange svineproducenter måtte dreje nøglen om som følge af dårlige svinenoteringer og dårlig høst.

Det skal nok også med i ligningen, at en række østeuropæiske lande har og er stærkt præget af afrikansk svinepest, som må få de fleste svineproducenter til at ryste i bukserne og nok ikke får dem til investere yderligere i deres produktioner.

Fordele for danskere

Men når det er sagt, så giver den faldende svineproduktion også fordele - også for den danske svineproducenter.

For når der er færre svin til slagterierne, så vil de indbyrdes kæmpe om at få fat i råvarerne, og det får priserne til at stige.

Det er tidligere kommet til udtryk på det tyske marked, som også i år er hårdt ramt af færre tilførsler af svin. Totalbestanden er i den nævnte EU-opgørelse faldet med 3,7 procent.

Og de her fald i svinebestandene kommer i en tid, hvor alle analytikere forventer en vanvittig stor stigning i efterspørgslen på svinekød fra kinesernes side. Længe har landet angiveligt fået slagtet mange besætninger og brugt af deres svinelagre, og dermed er importen til landet af svinekød ikke gået synderligt op trods kraftige indhug i Kinas svinebestand.

Eksporten af svinekød til Kina er ved at tage til, og efteråret kan meget vel resultere i kraftigt stigende svinenoteringer, som følge af øget efterspørgsel fra primært Kina, men også et svindende udbud i EU.

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle