Fantastisk regnestykke: DB på 327 kr. pr. slagtesvin - mon det holder?

Ugen På Spidsen: Dækningsbidraget ved at producere slagtesvin bliver fantastisk i 2020, der kan gå hen og blive det bedste nogensinde, forudser ugens klummeskribent på Svin Plus.

Julen og nytåret har vi lagt bag os, og vi er for alvor ved at tage fat i et nyt år, som unægteligt ser meget mere spændende ud, end da vi trådte ind i 2019 - uvidende om, at svinenoteringerne skulle brage op i løbet af året og give forhåbninger om en solid indtjening i de kommende år.

Nu skal man som bekendt ikke sælge skindet, før bjørnen er skudt, men jeg vil vove den påstand, at 2020 bliver det bedste år nogensinde for svineproducenter.

Lad os tage et eksempel for at illustrere udviklingen for svinepriserne det seneste år.

Da vi gik ind i 2019, var noteringen for slagtesvin 8,30 kr. Nu er samme notering 13,30 kr. for uge et i 2020.

For smågrisenes vedkommende var SPF’s puljenotering 290 kr. første uge af 2019 og er et år senere hele 575 kr.

Så allerede fra starten af året er noteringerne rekordhøje, og der er ikke noget med, at nogle af noteringerne skal vente på en sæsonmæssig optur.

Omsat til dækningsbidrag er der for fx en slagtesvineproducent et stort år i vente.

Fantastisk regnestykke

Kort før jul faldt jeg over en beregning fra Niels Hegelund fra LMO, som tog udgangspunkt i en notering og en efterbetaling på samlet 14,65 kr.

Med en indkøbspris for en 30 kgs-grise efter beregnet notering på 559 kr. og slagtevægt på 92 kg samt et foderforbrug på 2,8 FE pr. kg tilvækst er der et dækningsbidrag på 327 kr. pr. slagtesvin i vente.

Der skal dog trækkes et eventuelt tillæg fra i forbindelse med indkøb af 30 kgs-grisene, men alligevel er resultatet meget højt.

Fantastisk spændende om regnestykket holder - for der er brug for en god og lang periode med høje noteringer, som kan redde mange bedrifter og sikre en mere sund økonomi.

2020 kan med andre ord gå hen og blive en hel generations redningsår, som Kim Heiselberg, formand for Danske Svineproducenter, udtrykte det i sin nytårstale.

Jeg tror og håber, han får ret.

Lad os samtidig håbe, at Niels Hegelund får ret, når han i sit regnestykke forudsætter, at hverken Danmark eller Tyskland rammes af afrikansk svinepest.

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle