Fem gode råd til rutiner i løbestalden

I løbestalden skal der også være fokus på management for at opnå de bedst mulige resultater.

Af Kirsten Kyndesen, svine- og miljørådgiver, Bornholms Landbrug & Fødevarer 

Grundlaget for produktionen skabes i løbestalden, så der bør være lige så meget fokus på management i dette staldafsnit som f.eks. i farestalden.

Her kommer en række gode råd til gode rutiner i løbestalden.

1. Vask og rengøring

Vask af løbestalden inden indsættelse af de nyfravænnede søer er en god rutine, der gennemføres i flere besætninger. I andre besætninger bliver boksene skrabet rene og der strøs eventuelt Stalosan eller tilsvarende udtørrende middel.

En god hygiejne giver et godt arbejdsmiljø for de ansatte. Derudover er det med til at holde en lidelse som yversvamp i ave, for den smitter ofte i løbestalden.

2. Ornekontakt

Søerne skal have ornekontakt fra umiddelbart efter fravænning til dagen før forventet inseminering – store løbedag. De skal fodres ad libitum (flushes) fra fravænning og indtil løbning. Der skal dog naturligvis være obs på tømning af krybber for eventuelt dårligt foder.

3. Polte pog altresyn

Poltene placeres for det meste i bokse i løbestalden.

Hvis der anvendes Altresyn skal poltene indsættes umiddelbart efter endt Altresyn behandling. Flushingen af poltene skal påbegyndes 10-14 dage før forventet løbning, altså under Altresyn behandlingsperioden.

4. Placering af poltene

I løbestalden kan poltene enten placeres samlet i en polterække, eller de kan placeres mellem søerne.

Argumentationen for at placere poltene mellem søer er, at søerne påvirker poltenes brunst positivt. Det næste argument er, at i og med det tager længere tid at inseminere en polt, så er det en fordel med placeringen mellem søerne, så ”arbejdsbyrden” spredes ud.

Argumentationen for at placere poltene samlet er, at det giver et bedre overblik. Brug af Altresyn til styring af brunst betyder, at poltenes brunst/inseminering kan ”placeres” enten samtidigt med eller nogle dage før søernes. I flere besætninger vælges det sidste, idet gyltene ønskes anvendt som ammesøer.

5. Anvendelse af stimulering

Hvor meget eller hvor lidt stimulering skal der foretages ved inseminering?

Ved en høj faringsprocent kan der anvendes en reduceret 5-punktsplan, hvilket vil sige ornekontakt, en visuel vurdering af brunst og rideprøve. Ved inseminering er det vigtigt, at der er et flow i insemineringerne.

Efter brunstkontrol/stående brunst skal soen insemineres indenfor ca. 20 minutter.  Vær endvidere opmærksom på intervallet mellem insemineringerne ikke overskrider 24 timer.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle