Flere farestier eller vaccination - hvad vælger du?

Ugen På Spidsen: Det er svært at vide, om en vaccine er pengene værd. Og der kan være andre driftsmæssige ændringer, der kan have en effekt på linje med en vaccination, men som ikke belaster hver gris eller hvert kuld med en udgift, påpeger ugens klummeskribent på Svin Plus.

Der bliver brugt mange penge på vacciner i danske svinebesætninger.

Jeg er ikke i tvivl om, at de fleste giver ejeren valuta for pengene. Jeg er heller ikke i tvivl om, at der er nogle besætninger, hvor man ikke er tilstrækkelig kritisk omkring udbyttet.

Indrømmet: Det er svært at vide om en vaccine er pengene værd.

Stiger effektiviteten, kan det skyldes mange andre forhold end netop vaccinationen. Og stiger effektiviteten ikke, er det heller ikke sikkert, at vaccinen ikke virker. Der kan bare være andre forhold, der ophæver virkningen.

En vaccine fjerner nemlig ikke alle ulemper ved sygdom, men dæmper dem i bedste fald. Det vil altid være bedre slet ikke at have sygdommen i besætningen end at vaccinere mod den.

Alternativer

Der kan være andre driftsmæssige ændringer, der kan have en effekt på linje med en vaccination, men som ikke belaster hver gris eller hvert kuld med en udgift.

Det kunne for eksempel være en bedre sektionering eller etablering af flere farestier, så fravænningsalderen kan hæves.

Begge dele har positiv indflydele på effektiviteten uden at belaste økonomien hos den enkelte gris.

Det er ikke alle steder en bedre sektionering eller flere farestier vil være et reelt alternativ til en vaccination.

Men det er min fornemmelse, at det i nogle besætninger kunne være et alternativ til at påbegynde en vaccintion, og med den væsentlige forskel, at det er en engangsudgift, som forbedrer produktiviteten uden at påføre den enkelte gris en ekstra omkostning.

 

Morten Thomsen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle