Flere grise pr. kuld giver nye udfordringer
Deltagerne i PattegriseLIV får flere grise pr. årsso. Det stiller nye krav til pasningen, siger leder bag projektet.

Flere grise pr. årsso er et ønske for de fleste svineproducenter. Men det stiller krav til management og flow i stalden.

Det påpeger Dorthe Poulsgård Frandsen, der er projektleder for PattegriseLIV.

»Flere har fået nyt avlsmateriale ind i besætningen. Det giver flere grise pr. kuld, så flere har skullet lære at passe og forholde sig til flere grise pr. kuld,« siger hun og fortsætter:

»Vi ser også en udfordring med vigende fravænningsalder og små grise ved fravænning. Her kan løsningen være at flytte søerne ind i farestalden samme dag, som de farer. Derved bliver grisene to dage ældre ved fravænning.«

Hun hæfter sig ved, at mange besætninger har taget imod nye værktøjer.

»Vi kan se, at introduktion af førfaringsfoder reducerer antallet af dødfødte og har haft en rigtig god effekt. Det samme gælder for nye farestaldsblandinger til søer, hvor vi ser bedre malkeevne,« siger hun.

Et andet aspekt, der er lykkedes i PattegriseLIV, er rutinerne med kuldudjævning og ammesøer.

»Det er vigtigt at ensrette arbejdsgangene, så alle gør tingene ens og for eksempel undgår at lave en ammeso for sent,« siger Dorthe Poulsgård Frandsen.

Hun noterer sig også, at besætningerne har øget fokus på polte og opdræt af polte, så de har det rigtige spæklag ved løbning, da de kommer på den rette foderkurve, og foderrationen er optimalt sammensat.

»Det ser ud til, at mange er kommet i mål på det punkt,« siger hun.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle