Flere penge til farestalde med løsdrift
Der er yderligere 44,4 mio. kroner på vej til landmænd, der opfører eller ombygger stalde, hvor søer, der får pattegrise, har mere frihed. Dermed vil der i år i alt være 62,4 mio. kroner til farestalde med løsdrift, som forbedrer dyrevelfærden for søerne betydeligt.

Der er udsigt til en stor forbedring af dyrevelfærden for mange danske søer i de kommende år. Samtlige af de landmænd, der i 2018 har indsendt kvalificerede ansøgninger om tilskud til stalde, hvor deres søer får friere rammer til at sætte nye pattegrise i verden, får nemlig penge til deres projekter.

Det står klart, efter at miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen har afsat yderligere 44,4 mio. kroner i 2018 til de såkaldte farestalde med løsdrift.

Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Med de ekstra midler til løsdrift i farestalde vil denne runde af ordningen kunne bidrage med 8.233 stipladser.

"Med den ekstra pose penge sikrer vi, at alle de landmænd, der vil bygge stalde med løsdrift til deres søer, får mulighed for det. Dermed løfter vi dyrevelfærden, fordi søerne får mere frihed både før og efter, de har fået deres pattegrise", siger Jakob Ellemann-Jensen.

Mindre bureaukrati og bedre dyrevelfærd

I 2018 har der været stor interesse for at søge tilskud til at bygge og ombygge farestalde med løsdrift. Det har medført en overansøgning til den oprindeligt afsatte pulje på 18 mio. kr. En overansøgning, der nu bliver imødekommet.

Der har tidligere været lav søgning og annulleringer af tilsagn på ordningen. De mange ansøgninger om tilskud til farestalde med løsdrift vidner om et erhverv, der er optaget af at forbedre dyrevelfærden yderligere, mener miljø- og fødevareministeren, som også peger på, at ansøgningsprocessen er blevet mindre bureaukratisk, hvilket formentlig også har spillet ind på antallet af ansøgninger.

Styrelse har vejledningen klar til farestaldsordning 2018Svin Onsdag 17. januar 2018 · 06:02

"Det er dejligt, at der er så mange landmænd, som går op i at give deres søer endnu bedre forhold. Samtidig er jeg ikke i tvivl om, at der er flere landmænd, der har haft mod på at kaste sig ud i nye staldprojekter, fordi vi har gjort det nemmere for dem at søge tilskud", siger Lise Bech, fødevareordfører for Dansk Folkeparti.

Farestaldsordningen åbner ikke i 2019, og derfor er det ekstra positivt, at det har været muligt at imødekomme alle ansøgninger i 2018, understreger Jakob Ellemann- Jensen.

Farestaldsordningen er en del af Handlingsplan for bedre dyrevelfærd for svin, som har en målsætning om, at mindst 10 procent af de diegivende søer skal gå i løsdrift i farestalden i 2020. Det svarer til omkring 26.000 stipladser.

 

 

 

 

Faktaboks

Med ekstrabevillingen på 44,4 mio. kroner er der i alt afsat 62,4 mio. kroner til tilskud til løsdrift i farestalde i 2018. Alle pengene kommer fra nationale midler, men er en del af landdistriktsprogrammet 2014-2020.

Landbrugsstyrelsen, som sagsbehandler og udbetaler tilskud til farestalde, har i 2018 automatiseret den ansøgningsproces, der går forud for tilskuddet og har indført standardomkostninger for ansøgeren. Dermed er ansøgningsprocessen blevet stærkt forenklet.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle