Flyt fravænningsdag og pattegrisedødelighed falder markant

Fravænning af pattegrisene lørdag frem for torsdag-fredag giver både markant færre dødfødte pr. kuld og færre procent døde før fravænning. Det viser data fra 173 besætninger i undersøgelse gennemført af svinedyrlægerne fra Danvet.

Fravæn grisene lørdag og få faringerne væk fra weekenden. Det giver det lavest mulige antal dødfødte og den laveste pattegrisedødelighed.

Sådan lyder konklusionen på en undersøgelse gennemført af svinedyrlægerne fra Danvet. 

I undersøgelsen er sammenhængen mellem fravænningsdag og  antal dødfødte grise og dødelighed før fravænning undersøgt ved at indsamle data fra 173 besætninger med sammenlignelig kuldstørrelse, inklusive dødfødte grise.

For og imod faringer i weekenden

Tidligere har torsdag været fravænningsdag i langt de fleste besætninger. Det har betydet, at hovedparten af faringerne lå i weekenden, og fordele og især ulemper ved dette har været drøftet.

Spørgsmålet har fx været om, det er godt at søerne har fred og ro, eller er det skidt at overvågningen begrænses?

Hvad med de weekender, hvor stalden passes af mindre rutinerede folk? Kan farestaldsmanageren lave tilstrækkeligt forarbejde fredag, så der tages de rette beslutninger lørdag-søndag?

Hvor længe kan de mindste nyfødte vente på at blive samlet op?

I besætninger, hvor en stor del af søerne farer i weekenden, er der med andre ord en teoretisk risiko for flere dødfødte grise og/eller højere dødelighed hos pattegrisene på grund af nedsat overvågning og pasning, ifølge Danvet.

Laveste dødelighed ved fravænning lørdag

I undersøgelsen med 173 besætninger fravænner langt de fleste besætningerne enten torsdag eller fredag og har dermed en stor del af søerne til faring i weekenden.

Men den laveste dødelighed hos pattegrisene ses i besætninger, der fravænner om lørdagen og dermed har faringer midt i ugen, lyder konklusionen for undersøgelsen

Sammenlignes lørdagsfravænning med torsdag-fredag ses følgende signifikant resultater:

  • Fravænning lørdag giver færre dødfødte pr. kuld: minus 0,2 grise pr. kuld
  • Fravænning lørdag giver færre procent døde før fravænning: minus 2,1 procentpoint

 

Figur 1. Fordeling af dødfødte pr. kuld for besætninger, der fravænner hhv. torsdag-fredag og besætninger, der fravænner lørdag

Halvdelen af besætningerne ligger inden for ”boksen”. Gennemsnittet er signifikant forskelligt mellem grupperne.

 

Figur 2. Fordeling af procent døde før fravænning med fravænning hhv. torsdag-fredag og lørdag

Halvdelen af besætningerne har en dødelighed, der ligger inden for ”boksen”. Gennemsnittet er signifikant forskelligt mellem grupperne.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle