Foder på P-kontrollen

Af Jette sandager, griserådgiver, VKST

Besætninger og rådgivere tager ofte udgangspunkt i P-kontrollen til at definere fokusområder og optimeringsstrategi.

Ved forkerte data i P-kontrollen, kan der sættes et forkert fokus, og i sidste ende er det dyrt ikke at have styr på tal og optimering.

En vigtig del af P-kontrollen er foderopgørelsen. Her ser jeg ofte fejl.
Typiske fejl i foderopgørelsen på P-kontrollen er:

  • Ukorrekte FE på foderemnerne
  • Forkerte foderemner. Det er ofte en forglemmelse at indberette nye foderemner, derved regner programmerne videre med gamle og forkerte tal
  • Manglende analyser af korn. I bedste tilfælde bruges værdierne fra året før, og i værste er det et standardtal, der har været brugt gennem flere år
  • Fejlaflæsning fra fodercomputer eller forkert indtastede tal i fodercomputeren. Det er vigtigt at der er overensstemmelse på FE, mineraler osv. mellem fodercomputer og optimering/foderemne. Dette gælder også for besætninger, der bruger færdigfoder.

Med de høje foderpriser og den lave notering der er nu, gælder det om at kunne analysere sig frem til, hvor der kan spares på foderet og samtidig opretholde en optimal produktion ud fra de markedsvilkår, der er.

P-kontrollen er det første analyseværktøj, der oftest benyttes. Derfor er det vigtigt, at data på foderet er korrekt tastet ind, såvel ud fra aflæsninger på fodercomputeren, som ud fra følgesedler på færdigfoder.

Ved hjemmeblanding er det altid en god idé, at krydstjekke indkøb af soya og mineraler med aflæsningen fra vægten i foderladen, for at se om de stemmer overens.

Foderopgørelse skal altid tastes med de korrekte foderenheder. Foderenhederne skal som minimum altid opdateres ved foderskifte. Samtidig skal alt korn være analyseret for vand, så man kan beregne foderenhederne i kornet. De skal være opgivet korrekt i programmet for at kan bruges til gødningsregnskabet. Forkerte oplysninger på foderet giver et forkert foderforbrug, og det bliver svært at optimere på fodringen af grisene. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle