Foderfirma: Særligt grisefoder kan spare masser af soja

Midt i den tiltagende klimadebat slår A-One i Danmark med Åge Staun i spidsen et slag for en særlig teknologi, der kan gavne klimabelastningen fra fodring af grise.

Fra baglandet i den store koncern, som A-Ones salgskontor i Danmark er en del af, har man tidligere udviklet den såkaldte DeviGain-teknologi, der gør, at foderproteinet udnyttes bedre, fordi det i højere grad optages i tyndtarmen frem for mavesækken.

»Vi er nødt til at nedbringe CO2- og klimabelastningen fra landbruget. Der er denne foderteknologi et væsentlig håndtag, vi kan skrue på«, fastslår Åge Staun og fremviser en planche med en opgørelse over effekten.

Fodres 16 mio. danske slagtesvin med DeviGain-foder reducerer det sojaproteinandelen i slagtesvinefoderet fra 15 til 13 procent.

Ammoniak-emissionen ville mindskes 20 procent, sojaforbruget ville blive reduceret med 272.000 ton svarende til 127.000 hektar, besparelse af 719 mio. liter vand og 1,1 mio. ton mindre gylle ville være resultatet, anfører Åge Staun.

»Det er resultater, vi allerede kan dokumentere, hvis de danske landmænd bruger vores foder, som mange britiske landmænd allerede gør. Vi har netop indsendt en ansøgning til GUDP, hvor vores mål er at reducere råprotein-andelen fra soja yderligere«, siger han.   

I det kommende nummer af fagmagasinet SVIN, der udkommmer 16. november, kan du læse et større portræt af den danske afdeling af A-One.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle