Fodermester: Hjælp - vores søer kommer ikke i brunst

En fodermester på Fyn oplever næsten en fjerdedel af nyfravænnede søer, der ikke kommer i brunst rettidigt og samtidig en halvering af antal polte, der kommer i brunst til tiden.

De seneste par uger har ikke været en fornøjelig tid for Niels Vestermark, der driver en svineproduktion på 1.000 årssøer i Ebberup på Fyn.

Ved den seneste fravænning inden årsskiftet blev omkring 40 søer taget ud af farestalden, men tæt på en fjerdedel af søerne kom ikke i brunst inden for normalen.  

Overstående søer i den pågældende svineproduktion har været et generelt problem i december måned, og lige nu går der ca. 30 overstående søer i løbeafdelingen. Normalt ligger dette tal på 10-15. 

Problemet ligger ikke kun hos søerne, men også hos poltene, hvor der i øjeblikket kun kan løbes omkring fem polte i ugen mod normale 10 stk. De kommer simpelthen ikke i brunst til tiden. 

Konsekvensen er, at Niels Vestermark kommer til at mangle op mod 80 grise pr. uge ved sommerens start - forudsagt, at der ikke er nogen stigning i antal levendefødte og øget faringsprocent. 

Lysintensitet i løbestald er ikke problemet

Det kan være nærliggende at finde årsagen i soens nærmiljø omkring fravænning og indtil den er løbet. Fx i forhold til lysmængden, som soen og polten tildeles. 

Niels Vestermark har fået målt lysintensiteten i løbeafdelingen til at være mellem 250-400 lux i soens øjenhøjde, afhængig af soens afstand til lysarmaturerne. 

Anbefalingen til lysintensiteten ligger på minimum 100 lux, og derfor tyder det ikke på, at det er hér problemet ligger, da lyset også er tændt i mere end de anbefalede 16 timer. 

Der har heller ikke været nogen udskiftning af personalet, der ellers også kan give udsving i reproduktionsresultater. 

Problemet kan ligge i farestalden

Niels Vestermark kender ikke lysforholdene inde i farestalden, hvor det også er vigtigt, at lysintensiteten er min. 100 lux i soens øjenhøjde. 

Lyset i farestalden på gården i Ebberup tændes når medarbejderne møder ind ved 7-tiden, og når de går hjem igen ved 15.30-tiden. Det giver ca. 8,5 timer med lys i farestalden mod de anbefalede 16 timer. 

Anders Peter Andersen er svinekonsulent hos LMO og pointerer, at selvom Niels Vestermark ikke har oplevet samme problemer tidligere ved denne lystildeling i farestalden, er det ikke ensbetydende med, at det ikke har nogen indflydelse.

Den primære årsag ligger måske et andet sted, fx en florerende sygdom i besætningen eller en foderbetinget faktor, men en manglende lystildeling kan blive en ekstra faktor, der får bægeret til at flyde over hos soen, så reproduktionen går i stå, siger Anders Peter Andersen.  

I vintermåneder, hvor dagslængden er reduceret, kan lysintensiteten få ekstra stor betydning, og derfor anbefaler Anders Peter Andersen, at man får tjekket lysintensiteten i de forskellige staldafsnit med en rigtig luxmåler, og ikke med app'en, som ellers også er en mulighed på markedet. 

Mærker søer op i farestalden

Som udgangspunkt piller Niels Vestermark ikke ved lysforholdene i farestalden, men har derimod igangsat et andet initiativ for at udelukke andre faktorer. 

Det seneste stykke tid har Niels Vestermark og medarbejderne nemlig rykket mere rundt på søerne og deres grise i farestalden for at kunne tømme staldafsnit og vaske. 

For at udelukke, at den dårlige brunst skyldes øget uro og stress hos søerne i farestalden, har Niels Vestermark mærket de søer op, som der er flyttet rundt på. 

Når de mærkede søer bliver indsat i løbeafdelingen i forbindelse med fravænning, kan Niels Vestermark holde øje med hvorvidt der er en sammenhæng blandt de mærkede søer og de søer, der ikke kommer i rettidig brunst. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle