Foderpris- og forbrug afgør DB
Dækningsbidraget bliver størst, hvis svineproducenten opnår et lavt foderforbrug og har billigt foder.

Det er hverken arbejdsforbruget eller prisen på den indkøbte 30 kgs-gris, der gør den store forskel på topbesætninger og gennemsnitsbesætninger i den seneste opgørelse fra DB-Tjek.

Det er heller ikke størrelsen på besætningen eller den daglige tilvækst hos slagtesvinene, som løfter dækningsbidraget i top.

Det dokumenterede svinerådgiver Henning Bang, SvineXperten, da han forleden var indlægsholder ved et fællesarrangement med LandboNord hos Skiold i Sæby.

Foderet er vigtigst

De afgørende faktorer er derimod foderprisen og foderforbruget.

»Foderforbruget og foderprisen udgør 38 kr. af de 47 kr., der er forskellen i dækningsbidrag mellem de gennemsnitlige besætninger og besætningerne i top ti procent«, fastslog Henning Bang.

I DB-Tjek-opgørelsen var forskellen i foderprisen betydelig.

Gennemsnitsbesætningerne havde omkostninger på 4,21 kr. til foder pr. kg tilvækst, mens top ti procent havde omkostninger på 3,89 kr. til foder pr. kg tilvækst.

Foderforbruget var der også en pæn forskel i.

Gennemsnitsbesætningerne lå på 2,72 FE pr. kg tilvækst, mens de bedste ti procent lå på blot 2,66 FE pr. kg tilvækst.

Faktaboks

DB-tal:

  • De bedste 10 procent i DB-Tjek har nøgletal som: 151 kr. i DB før aflønning pr. gris. 555 kr. i DB pr. stiplads ved 0,65 kvm og 854 kr. i DB pr. kvm stiareal.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle