Fodertilskud med hvidløg og bær skal forebygge fravænningsdiarré
Forskere ved Aarhus Universtitet håber at finde en formel for et fodertilskud med hvidløg og bær, der kan anvendes mod fravænningsdiarré hos øko-smågrise.

Forskere fra Aarhus Universitet har i et tidligere projekt fundet ud af, at ramsløg måske kan være en effektiv erstatning til antibiotika, zinkoxid og syntetiske organiske syrer til forebyggelse og behandling af fravænningsdiarré hos øko-smågrise.

I et nyt projekt, som er sat i gang, vil man nu dokumentere denne effekt sammen med erhvervet, fortæller DCA, Nationalt Center for Jordbrug og Fødevarer, på deres hjemmeside.

Projektet løber frem til juli 2022 og har et budget på 5,5  mio. kr. Her er ramsløg erstattet af hvidløg, blandt andet fordi hvidløg indeholder en større mængde af aktivstoffet acillin, som smågrise måske fremover kan få gavn af.

Fodertilskud med hvidløg og tyttebær

I det tidligere projekt (MAFFRA I) nåede man frem til en optimal blanding af et fodertilskud, der indeholdt tre procent ramsløg og tre procent tyttebær.

Det gav man til raske smågrise, og her viste det sig, at niveauet af colibakterier var mellem 10 og 100 gange lavere i de grise, der havde fået denne blanding, mens de gavnlige tarmbakterier ikke blev påvirket.

Planteekstrakterne virker altså på colibakterier, men om det så også virker forebyggende mod diarré i grise, skal nu vise sig i det nye projekt.

Demoforsøg i svinebesætning

Projektleder, seniorforsker Martin Jensen fra Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet, forklarer:

"I det nye projekt skal vi levere en endelig dokumentation for virkningen og skalere dét op, som vi har fundet ud af og få det helt ud i den virkelige verden.

Planen er blandt andet at lave et demonstrationsforsøg i en økologisk svinebesætning. Her skulle vi gerne kunne se, at landmanden får færre syge grise og lavere dødelighed blandt smågrise ved at tilsætte hvidløg og bær i foderet.

Da det, vi skal nå frem til, er noget, der skal i foderet, betyder det jo, at noget af foderet erstattes med vores tilskud. Derfor er vi interesserede i en fodertilsætning, der virker bedst og i de mindst mulige doser, da man så fjerner så lidt foderværdi og dermed tilvækst som muligt."

Men hvidløg gør det ikke alene. Allicin virker nemlig bedst, når pH-værdien sænkes; dette giver en synergieffekt, så virkningen bliver større.  Når pH sænkes til under fire, trives mange bakterier ikke.

Derfor kombinerer forskerne hvidløgspulveret med sure bær som ribs, solbær eller rabarber - som erstatter de tyttebær, man brugte i det første Maffra-projekt. Tyttebær er, ligesom ramsløget, hverken praktisk eller økonomisk at arbejde med i stor skala.

Ingen hvidløgsforskrækkelse hos grisene

Fravænningsdiarré forårsaget af E. coli er som regel kun et problem i to-tre uger, så det er en begrænset periode, de små grise skal have det særlige tilskud.

Men gider de overhovedet spise pulver lavet af hvidløg og sure bær, eller bliver der rynket på trynerne?

"Grisene spiste det uden problemer i forforsøget, fortæller Martin Jensen og fortsætter:

"De vokser også fint, og intet tyder på, at de ikke kan lide det.  Vildsvin spiser jo også vilde løg ude i skoven, så det er måske ikke så underligt endda. Og intet tyder på, at de ikke kan tåle det."

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle