Sponsoreret af Trouw Nutrition

Forbedring af vådfoderhygiejnen fører til bedre produktionsresultater

Trouw Nutrition har en lidt anderledes tilgang end hvad der traditionelt gøres for at løse udfordringer sammen med landmanden. På Solvang Svineavl var søerne utrivelige, og smågrisene fik diarré med høj dødelighed. Problemet var gær i vådfoderet. Det fik Selko-BE+ fra Trouw Nutrition styr på, så søerne igen fik appetit, og flere smågrise overlevede.

På Solvang fik de lavet analyse af deres vådfoder. Lige nu kan du også få lavet en analyse - helt gratis. Bestil den her.

”Vi havde problemer i farestalden. Søerne var utrivelige og gad ikke rejse sig for at æde. Smågrisene fik diarré, og mange døde. Vi prøvede næsten alt: medicin, ekstra jern, fik taget mange blodprøver og gennemgik fodringsanlægget, men årsagen til problemet blev ikke fundet,” fortæller driftsleder Søren Moss Christensen, Solvang Svineavl ved Eskebjerg på Vestsjælland. På Solvang er der 700 renracede Duroc og Yorkshire søer.

Søerne i farestalden og i løbeafdelingen tildeles vådfoder. Der var ikke problemer med søernes ædelyst i drægtighedsstalden, hvor de tildeles tørfoder. Det kunne tyde på, at det var noget med vådfoderet, det var galt med.

”Af en kollega blev jeg henvist til Palle Hemmingsen fra Trouw Nutrition. Palle havde hjulpet kollegaen af med hans problem. Sammen med Palle gennemgik vi hele processen fra vådfoderfremstillingen og helt ud til søernes krybbe, og der blev udtaget prøver af såvel foderet forskellige steder i anlægget samt af vandforsyningen,” siger Søren Moss Christensen. På Solvang er der hjemmeblandingsanlæg.

”Det viste sig, at der var et meget højt indhold af gær i vådfoderet, mens vandet ikke fejlede noget. Derfor prøvede vi at tilsætte den anbefalede dosis af Trouws Selko-BE+, og det gav hurtigt en forbedring af søernes ædelyst,” siger teknisk specialist inden for svin, Palle Hemmingsen fra Trouw Nutrition.

”Ja, det skal jeg love for,” bifalder Søren Moos Christensen. Efter 3-4 dage rejste søerne sig og åd igen, og efter 3-4 uger var appetitten igen høj.

Resultaterne fortæller den positive udvikling: smågrisedødeligheden i farestalden faldt med 20 procent, og søernes reproduktion blev væsentlig forbedret med 17 procent færre omløbere. Udviklingen er sket over godt et års tid.

Dyrlæge på Solvang Svineavl, Kristian Viekilde, Porcus, er også imponeret af udviklingen: ”Vi har prøvet mange ting på Solvang. Sidste år gik det så op for os, at det måtte være foderanlægget, det var galt med. Det er imponerende resultater, der er opnået med Selko-BE+. I dag er det en helt anden besætning end for et år siden,” siger Kristian Viekilde.

Gær æder aminosyrer

Palle Hemmingsen forklarer her, at udfordringen i vådfoder, er at den næringsrige fodersuppe kan danne en ideel fødekilde for mikroorganismer (gær, bakterier, svampe). Af mikroorganismerne udvikler især gæren sig godt og hurtigt i den ofte let fordøjelige mad. Gær æder vigtige næringsstoffer i foderet, f.eks. aminosyrer som lysin. Ved nedbrydningen dannes kuldioxid og vand. Derved reduceres tørstofindholdet, og foderets næringsmæssige værdi falder. Op til 40 procent af foderet kan ’forsvinde’, og samtidig vil det medføre en dårlig smag i foderet. I foder-rørstrengene kan der ofte dannes propper af kuldioxid, som dels betyder, at selve udfodringen bliver for unøjagtig, dels kan forårsage ubalance i tarmfloraen og producere gasser. ”For homogeniteten af biprodukter og foderblandingerne skal der omrøres regelmæssigt. Bagsiden er, at omrøring også kan aktivere gæren ekstra. Så rør ikke unødigt”, forklarer Palle, hvorfor fokus på mikrobiologi bestemt ikke bør undervurderes. 

Muligheder for forbedring

En af Palles opgaver er at målrette en service til vådfoder med særlig opmærksomhed på hygiejne. ”En masse ting går godt for svineproducenter med vådfoder. Men der er stadig masser af plads til forbedringer, efter min erfaring.” Palle påpeger de risikofaktorer, der er forbundet med fodringssystemer med våde råvarer ”Inden for vådfoder kan der opstå forskellige gær problemer. Det er op til os at fjerne de høje gærtællinger.”

”Når vi besøger foderkøkkenet, bruger vi vores egne sanser. Vi lugter, ser og føler i mixerne, om der sker forkerte ting. Foderblandere skal være rene indeni. Kombinationen af foderkøkkenkontrol, foderprøveresultater og foranstaltninger, som svineproducenten har truffet for at fremme hygiejne, fører til en samlet tilgang.”

Viden, analyse og diagnose

Trouw har en lidt anderledes tilgang til at løse udfordringer sammen med landmanden.

”Vi stiller ikke bare en dunk hos landmanden og siger: prøv den. Vi vil gerne først identificere udfordringerne i stalden som udgangspunkt for at kunne sætte en effektiv plan i gang. Derfor udtager vi foder- og vandprøver, der sendes til analyse på Masterlab laboratoriet i Holland. Herudfra kan vi sammensætte en effektiv og tilpasset løsning for at skabe en modstandsdygtig og sund bedrift, som samtidig er en bæredygtig løsning. Gøre mere med færre råvarer,” siger Palle Hemmingsen.

Hvert år undersøger MasterLab mange foderprøver for mikrobiologi. ”Dette producerer en enorm datastrøm, som vi kan foretage vigtige analyser på,” siger Palle. ”En analyse, hvor kontrolvæske blev undersøgt for gær, viser, at der er en betydelig spredning i tilstedeværelsen. Mere end 20 procent af prøverne havde sidste år mere end 5 millioner CFU -gær/gram. ”Dette holdt op imod at den acceptable målegrænse er under 1.000.000 CFU”, understreger Palle.”

Ved at tilsætte syre kan man reducere gærvæksten, men gær kan fortsætte med væksten helt ned til pH 1,5. ”Derfor skal gærsvampen ødelægges ’indefra’. Det er denne egenskab, der gør Selko-BE+ så effektiv. Selko-BE+ består bl.a. af 7 forskellige syrer med høje pKa værdier. (jo højere pKa værdi, jo stærkere er syren).

Gratis analyser

Som dyrlæge, konsulent eller svineproducent kan du tilmelde dig Trouws nyhedsbrev og få eksklusive tilbud om gratis foder og vandanalyser til dine besætninger. Gennem nyhedsbrevet får du også invitation til events og webinarer afholdt af Trouw Nutrition. Du kan selvfølgelig til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen. Tilbuddet gælder indtil udgangen af september 2021.

Nysgerrig efter at kende statussen for dit flydende foder?

Besøg trouwnutrition.nl/dk/liquid-feed-analysis/ og bestil en gratis analyse af dit vådfoder.

Faktaboks

Vådfoder indeholder en masse næringsstoffer som gør det muligt for mikroorganismer at gro. Mikroorganismer forringer vådfodret med gærsvampe, mug og bakterier. For at opretholde vådfoderets kvalitet, anbefaler vi at du tilsætter Selko BE+. 

Emneord sponsoreret, Trouw Nutrition, smågrise, Selko-BE+, vådfoderfokus, sund bedrift

Sponsoreret af Trouw Nutrition

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.