Forskere: Haleskader giver øget følsomhed i flere måneder
I et forsøg indgik 108 grise, som alle fik bortopereret deres hale under fuld bedøvelse i ni eller 17 ugers alderen.

Alvorlige skader på grises haler forårsager øget følsomhed i haleregionen i flere måneder efter, at skaden er sket.

Det viser resultater fra en undersøgelse foretaget i EU-projektet FareWellDock, som Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet deltager i. Det skriver Aarhus Universitet på deres hjemmeside www.dca.au.dk

Under kommercielle produktionsforhold er grise udsat for skader på halerne. Enten fordi de bliver halekuperet - for at forebygge halebid - eller fordi de udsættes for halebid fra andre grise i stien.

Ifølge universitet er det første gang, at langvarige følger af haleskader er dokumenteret hos grise.

108 grise uden hale

I et forsøg indgik 108 grise, som alle fik bortopereret deres hale under fuld bedøvelse i ni eller 17 ugers alderen. Grisene fungerede på den måde som dyremodeller for såvel halebidte grise som for studiet af nerveskader generelt, anfører forskerne  

Forsøget viser, at grisene viste tegn på øget smertefølsomhed såvel en uge, en måned og fire måneder efter haleamputationen.

”Når grisene viser tegn på øget følsomhed helt op til fire måneder efter, at deres haler er blevet fjernet, betyder det, at en halebidt hale ikke kun kan være et problem for grisen i et par dage – men i månedsvis - næsten helt frem til slagtealderen”, siger seniorforsker Mette S. Herskin fra Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet, som har være den danske deltager i undersøgelsen, der var ledet af Pierpaolo Di Giminiani fra universitetet i Newcastle.

Forsker: Det er svært helt at undgå haleskaderSvin 14. august · 14:21

”Hvorvidt den øgede følsomhed betyder, at grisene også har ondt i dem, når halerne ikke berøres, ved vi ikke, men det kan ikke udelukkes.

Vi ved nu, at alvorlige haleskader kan have langvarige negative konsekvenser for grises velfærd,” siger Mette S. Herskin.

 

 

 

 

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle