Forskning: Rug sikrer sundhed hos søer

Tyske forsøg viser, at hybridrug støtter grises sundhed.

Hybridrug har et højt indhold af fibrene fruktaner og arabinoxylaner, som i grisens tyktarm omdannes til smørsyre, eddikesyre og propionsyre.

Smørsyren har en positiv effekt på tarmsundheden og tarmfloraens mikrobielle sammensætning og øger tilmed antistofferne IgG og IgA i råmælken.

»Desuden har en feltundersøgelse i 6-R-projektet vist, at smørsyre reducerer salmonella. Derfor bliver rug i stigende grad brugt i svinefoderet i Tyskland, endda med helt op til 70 procent i slagtesvinefoderet«, forklarer dr. Heike Engels fra tidsskriftet Der Hofteirarzt.

Heike Engels omtaler også projektet Rye-SaFe, hvor foreløbige resultater viser, at op til 30 procent hybridrug af korndelen også fungerer fint i diefoderet.

Et andet Rye-SaFe-resultat er, at risikoen for meldrøjer med hybridrug af sorter som KWS Trebiano og KWS Tutor er meget lille.

»Bruger man de rigtige hybridsorter, er meldrøjer ikke længere en risiko for grises sundhed«, anfører Heike Engels.

Hun fremhæver også, at rugens høje fiberindhold giver søer en lang mæthedsfornemmelse, et stabilt blodsukker og en stabil energiforsyning.

»Rugens smørsyre har endda en god indflydelse på soens adfærd, som er positiv i forhold til dens moderegenskaber«, påpeger Heike Engels.

Godt for klimaet

Hybridrug er også en gevinst i forhold til en klimadagsorden.

Hybridrug har større tørketolerance end andre kornarter, fordi dens dybe rødder selv under lange perioder uden nedbør kan finde vand.

»Hybridrug passer godt på lettere jorder, hvor nye sorter giver lige så højt udbytte som hvede, men med en lavere indsats af kvælstof og pesticider«, anfører Jacob Nymand, KWS, i en kommentar til de tyske resultater.

Han fremhæver også hybridrugs vinterfasthed, der er med til at sikre stabile udbytter.

»Når klimadagsordenen kommer mere frem, viser det sig, at hybridrug har et lavt CO2-aftryk i forhold til andre kornarter«, påpeger Jacob Nymand.

En foderration med indhold af f.eks. hybridrug, hestebønner og raps vil have et lavere klimaaftryk en f.eks. en hvede-sojabaseret fodring.

Faktaboks

6-R-projekt + Rye-SaFe

  • To tyske forskningsprojekter om øget brug af rug/hydridrug i svinefoder.
  • Der medvirker både offentlige og private institutioner i forskningen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle