Frats-stalde kan få en renæssance - det skal være dobbelt eller triple
Frats-produktion er langtfra død, men det skal enten være som dobbelt- eller triple-frats.

Stier skal være fleksible, så de kan bruges til flere aldersgrupper, f.eks. både til nyfravænnede smågrise og til slagteklare grise.

På den måde kan man opnå de laveste omkostninger i hele produktionsforløbet og flytte og neddele grupperne på de bedste tidspunkter og reducere både flytte- og vaskeomkostninger.

Det viser et nyt notat fra Seges Svineproduktion.

Generelt gælder, at en flytning fra lokalitet til en anden skal ske ved så lav vægt som mulig, men samtidig med konsekvent brug af alt ind/alt ud drift.

Derfor bliver dobbelt- og triple-frats interessant:

De systemer sikrer høj staldudnyttelse og holder omkostningerne til vask nede. Derimod er omkostningerne til enkelt-frats for høje til at være interessante.

Stiindretning

Hvis stier skal bruges til grise helt fra fravænning ved 6 kg til over 120 kg, anbefaler notatet, at de indrettes med en fjerdedel fast gulv med mulighed for varmetilsætning og støbejernsspalter i gødearealet.

»Med de rigtige dimensioner på støbejernsspalterne får man god gødningsgennemgang til både små og store grise«, forklarer Lisbeth Ulrich Hansen, Torben Jensen og Michael Groes Christiansen, Seges Svineproduktion,

Denne sti vil også fungere med mere rode- og beskæftigelsesmateriale, f.eks. halm, hvis man producerer grise med hele haler.

Forfatterne fremhæver også, at brug af panelvægge og membranbunde i gyllekummer sammen med fravalg af individuelle ønsker til staldindretningen kan reducere byggeomkostningerne.

Der ligger også en besparelse i fælles udbud af ens - eller næsten ens - staldprojekter. Det kræver dog, at bygherrene har samme udgangspunkt og ikke ønsker ændringer undervejs i byggeprocesesen.

Ønsker de individuelle tilpasninger, forsvinder besparelsen hurtigt.

»Danske bygherrers individuelle ønsker spænder ofte ben for besparelser via standardisering og/eller fælles udbud«, bemærker forfatterne.

Forfatterne uddyber deres beregninger i næste udgave af magasinet Svin, der udkommer i næste uge.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle