Gennembrud: Virusen, der giver rystesyge, er formentlig fundet
Er der problemer med rystegrise i en besætning, kan der sandsynligvis påvises Atypisk Porcin Pestivirus (APPV) fra deres blod. Sats på tidlig immunisering af avlsdyrene.

Virusen APPV kan altid findes i rystegrise og det tyder på, at denne virus, hvis fulde navn er Atypisk Porcin Pestivirus, er årsag til rystesyge hos pattegrise.

Sådan konkluderer en ny undersøgelse fra Seges Svineproduktion.

I 2018 blev APPV for første gang påvist i Danmark i én besætning, der havde et udbrud af rystesyge. DTU Veterinærinstituttet undersøgte på daværende tidspunkt ved hjælp af PCR, at APPV var mulig årsag til rystesyge blandt pattegrise i en dansk svinebesætning. Kasper Pedersen fra Seges Svineproduktion, har arbejdet med problematikken siden. Han iværksatte vi et projekt, der havde til hensigt at screene flere danske besætninger med rystegrise.

”Vi tog blodprøver af rystegrise fra ti case besætninger, hvor rystesyge opleves i kortere eller længere perioder. Resultaterne fra de ti casebesætninger blev sammenlignet med blodprøver fra raske pattegrise i fem kontrolbesætninger, som ikke har nogen umiddelbar forudgående tilfælde af rystegrise. Konklusionen var, at vi kunne påvise APPV fra alle de 55 rystegrise fra de ti casebesætninger med forekomst af rystesyge, hvorimod der i kontrolbesætningerne blot var én pattegris ud af 25, der var positiv for APPV”, fortæller han.

Fokus på immunisering

Forskningen inden for området er stadig så ny, så vi Seges kan ikke komme med nogle klare anbefalinger til landmanden om, hvad han skal gøre.

”Det, vi kan sige, er, at rystegrisene nærmest altid optræder fra gyltekuld, hvilket tyder på, at avlsdyrene danner en livslang immunitet overfor APPV efter smitte. Det tyder dog på at virus optræder i blodet på grisene i relativ lang tid efter smitten, og derfor bør der fokuseres på immunisering af avlsdyr i en tidlig alder”, siger han.

Faktaboks

HVAD ER RYSTESYGE?

Rystesyge, også kaldet congenital tremor, er en sygdom, der især ses hos nyfødte pattegrise.

Sygdommen er karakteriseret ved hyppige sammentrækninger af skelletmuskulaturen, der viser sig ved, at grisen ryster eller sitrer. I de tilfælde hvor pattegrisene ryster så meget, at de har svært ved at die, ses en forhøjet dødelighed.

Der findes desværre ingen vaccine, ligesom antibiotika heller ikke afhjælper problemet.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle