Giv soen sukker under faringen
300 g sukker omkring faring kan reducere antal dødfødte, fordi soen ikke løber tør for energi.

En faring svarer til at løbe et maratonløb. En maratonløber ved, at det er dumt at løbe tør for energi under et løb.

Derfor kan alle løbere forsyne sig med snacks, müslibarer og andre letomsættelige kulhydrater under løbet.

Der bliver ikke kræset lige så meget om den farende so, selv om vi forventer en lige så stor præstation af den. Derfor risikerer soen let at løbe tør for energi under faringen.

Peter Kappel Theil fortalte på Vet-Teams årsmøde, at en so, der mangler energi, er længere tid om at fare, hyppigere får fødselshjælp og får signifikant flere dødfødte.

Selv om en passende mængde fibre i sofoderet sikrer soen energi i op til 24 timer, er der stor risiko for, at den kommer i underskud for energi, før faringen er slut.

»Men mange søer æder ikke i helt op til 20 timer omkring faringen, og derfor risikerer de let at løbe tør for energi«, sagde Peter Kappel Theil.

Sukker

For at give soen et tilskud letomsætteligt energi rådede han derfor til at give soen en kopfuld sukker, cirka 300 g, på gulvet lige foran næsen under faringen.

Det vil give soen en god portion letomsættelig energi og give kræfter til den sidste del af faringen.

»Jeg foretrækker at give sukker på gulvet frem for i krybben. Mange søer vil nemlig ikke rejse sig under faringen«, sagde forskeren, der forventede, at sukkertildelingen kan redde op til en halv gris pr. kuld.

Samtidig slog han fast, at soen ikke skal ned i foder i dagen eller dagene op til faring.

Det vil have samme effekt, nemlig at tømme soen for vigtig energi forud for faringen.

»Det tyder på, at en fodertildeling omkring 3,5-4 foderenheder dagligt i de sidste syv dage op til faring er passende«, sagde han på baggrund af igangværende undersøgelser, der afsluttes i 2020.

Reducerer man fodertildelingen i dagene op til faring, sænker man også fibertildelingen, som er den energi, soen trækker på i en langtrukken faring.

Omvendt betyder for meget foder i dagene op til faring, at soens tarmsystem er fyldt og derfor gør det sværere for pattegrisene at passere gennem fødselsvejen. Det kan også betyde flere dødfødte.

Faktaboks

Ny viden:

  • Soen skal ikke sultes op til faring. 
  • Soen kan trække energi fra fibre under en lang faring.
  • En fodertildeling mellem 3,5 og 4 foderenheder er passende i ugen op til faring. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle