Giver Kina pludselig et håb til svinesektoren?

Ugen på Spidsen: Kina er i disse år afgørende for prissætningen af svinekød. Derfor kan det give perspektiver, hvis prognose om mindre kinesisk produktion holder stik, skriver ugens klummeskribent på Svin Plus.

Bare lige for at slå det fast. Kinas import af europæiske svinekød er faldende i disse måneder, men det er også vigtigt at understrege, at importen til Kina efter første halvår er på et højt niveau. Faktisk seks procent højere end samme periode sidste år, der også var et stort eksportår.

Men der er ved at ske en markant opbremsning for den enorme europæiske eksport af svinekød til kineserne. Frem til og med maj måned var fremgangen i eksporten til Kina opgjort til at være 12 procent højere end året før.

Danmark er som så mange andre lande dybt afhængig af svinekødseksporten til Kina, men dog ikke i samme omfang som eksempelvis Spanien, der virkelig har sendt mange containerne med svinekød mod Kina de senere år. 

I min forrige klumme havde jeg blandt andet fokus på den spanske eksport, som er bremset op og resulteret i, at en del af svinekød i stedet er blevet i EU. Det dokumenterer de seneste eksporttal med al tydelighed, da væksten i den spanske svinekødseksport er taget af. Frem til maj var den spanske eksport af svinekød steget med 59 procent på et år! En måned senere er den styrtdykket til 47 procent. 

Det siger med al tydelighed noget om, hvordan afsætningsmulighederne har ændret sig på det kinesiske marked.

Til sammenligning holder Danmark rigtig godt fast i eksporten ud af EU - i opgørelser opgjort efter maj og juni er den danske svinekødseksport steget med 25 procent i forhold til samme perioder i 2020. Det er stærkt, og det er også værd at bemærke, at den danske eksport af svinekød er spredt godt ud, så den ikke kun er fokuseret på Kina.

Kina har været et fantastisk væksteventyr for de lande, der har eksporteret svinekød, men med de store mængder af kød, der er tilgængeligt i landet i øjeblikket, vil priserne og behovet for import nok ikke være særligt gunstige i nogle måneder endnu.

Men - og det er hele pointen i denne klumme - der kan være gode nyheder på vej, efter meldingerne om, at kineserne ellers var i fuld gang med at genopbygge sin svinebestand og dermed lukke godt og grundigt ned for en stor import af svinekød.

USDA kom forleden med en ny prognose - og ja, prognoser skal tages med visse forbehold - der forudser et betydeligt fald for Kinas import af svinekød i år, men til gengæld vil importbehovet stige igen i det nye år, fordi produktionen går i stå i Kina. Dyrt foder, lave svinekødspriser osv. er udfordringer, som nu møder den kinesiske svineproducent. 

Se det er lovende, for det kan være med til at give optimisme i svinesektoren igen. Det trænger vi til efter tre måneder med nærmest konstant faldende noteringer. 

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle