Gode svineår forude - men hvad så bagefter?

Kineserne lider og mangler svinekød, men hvad sker med noteringen, når kineserne om nogle år har reetableret sin svinebestand, spørger ugens klummeskribent.

Sidste uges Fagligt Nyt gav lidt nyt om situationen i Kina, der som bekendt har voldsomme udfordringer med afrikansk svinepest.

Finn Udesen fra Seges Svineproduktion, der for kort tid siden har udarbejdet et notat om reetableringen af Kinas enorme svinebestand, pegede på udgangen af 2022, som tidspunktet hvor Kinas svinebestand er tilbage i normalt omfang efter det voldsomme udbrud af afrikansk svinepest, som opstod i efteråret 2018.

Stort tilskud til nye stalde

Finn Udesen oplyste blandt andet, at der gives op til 30 procent i tilskud af byggesummen til nye stalde, og det speeder processen op for at nå tilbage til normale tilstande.

En ting, der også er værd at bemærke, er, at sobestanden vil være flere millioner mindre end før udbruddet. Det hænger sammen med, at de store svineaktører forventes at få en større bid af markedet, og da de er mere effektive end de 13-16 slagtesvin pr. årsso, Kina præsterer i øjeblikket, er der ikke behov for så mange søer.

Finn Udesen forventer, at omlægningen fra baggårdsproduktion til industriproduktion kommer til at gå hurtigt.

Med andre ord så tyder noget på, at Kina er back in business i slutningen af 2022 og derefter formentlig kan sænke deres importbehov af svinekød, som man også så for et par år siden, efter en del af svineproduktionen blev flyttet rundt i landet og for en stund gav øget importbehov.

Sandsynligt at noteringen kommer under pres

Betyder det så, at svinenoteringerne i Europa igen blive svage, som vi bl.a. så i 2018?

Det er som bekendt svært at forudsige fremtidige noteringer, men styrkes økonomien i den europæiske svineproduktion og resulterer i en udvidelse af produktionen er det overvejende sandsynligt, at noteringerne kan komme under pres.

Men der er flere forhold, der kan spille ind på udviklingen, herunder udbredelse af afrikansk svinepest i Asien.

For inden for de seneste uger er der sket yderligere spredninger, så lande som Sydkorea og Filippinerne (og måske Thailand, der rygtes smittet) nu også har meldt sig ind i gruppen af lande, der er smittet med den frygtede svinesygdom.

Samtidig er det også strategisk vigtigt, at de danske slagterier ikke satser entydigt på Kinas som aftager af svinekød, og det tyder eksporttallene heller ikke på er tilfældet. For med de nye udbrud vil andre end Kina i de kommende år få brug for europæisk og dermed dansk svinekød.

På Filippinerne er der i øjeblikket langt til at finde en løsning på udbruddene. Først var der længe forlydender om mange døde svin, før det blev afklaret, at landet var ramt af afrikansk svinepest. I den mellemliggende periode er mange flere besætninger formentlig blevet ramt.

Samtidig er der konstateret svin, der er smidt i en flod - ikke ligefrem den bedste metode til at dæmme sygdommen inde.

Gode tider i Danmark - men ikke for evigt

Dog kan vi her i Danmark fortsat glæde os over, at der de kommende år fortsat er et godt grundlag for at have en pæn indtjening på produktion af svin.

Men den enkelte producent skal også gøre sig klart, at de høje noteringer, der er for tiden, ikke bliver ved for evigt.

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle