Grise drikker ikke første døgn efter fravænning

Vand-og foderoptagelsen begynder først for alvor nogle dage efter fravænningen. Det er et stort problem, mener fodringsekspert.

En meget stor del af de problemer, vi ser i forbindelse med fravænningen, kan føres tilbage til en meget lav vand- og foderoptagelse i denne periode.

Sådan lød det fra Leendert Amersfoort, Trouw Nutrition, på et webinar i sidste uge.

Leendert Amersfoort fulgte et hold grise i de første fem døgn efter fravænning, og registrerede deres foder- og vandoptagelse på individ-niveau.

Det viste sig, at to tredjedele af grisene drak mindre end en kvart liter vand i det første døgn. Lige så stor andel grise havde en foderoptagelse på mindre end 10 g i det første døgn.

Ser man på vandoptagelsen i alle fem døgn, var det slående, at der var meget stor forskel mellem grisene. De tre mest tørstige grise drak henholdsvis 4, 7 og 10 l vand, mens de resterende havde et vandindtag mellem en og to en halv l i løbet af de første fem døgn.

Foderoptagelsen lå i de første fem døgn mellem 600 og 1.200 g foder pr. gris, og som nævnt åd de fleste stort set ikke foder i det første døgn.

»Så lave foder- og vandoptagelser er bestemt et problem i relation til en problemfri fravænning, i relation til at undvære zink og i relation til at opnå et lavt forbrug af antibiotika«, sagde Leendert Amersfoort.

Når grise æder og drikker meget lidt i dagene efter fravænning, går det ud over tarmudviklingen. Tarmen ’lider’ under omstillingen fra somælk til vand og foder. Derfor skal man gøre mere for at støtte tarmudviklingen.

Løsning

En del af løsningen er at gøre vand mere attraktivt og tilgængeligt.

For det første skal man sikre sig, at kvaliteten af vandet i drikkeniplerne er i orden. Det er ikke nok, at vandkvaliteten er i orden ved indgangen til stalden.

Dernæst kan man tilsætte syre, som i lave til moderate mængder gør vandet mere velsmagende. Endelig kan forskellige former for drikkekar eller trug øge tilgængeligheden sammenlignet med drikkenipler.

Han fremhævede desuden, at man skulle se mere på råvarevalget i fravænningsfoderet.

»Nøgen havre er en rigtig god råvare«, bemærkede han, og tilføjede, at renheden af korn også fortjener større opmærksomhed af hensyn til foderoptagelsen.

Faktaboks

Foder og vand

  • Jo mindre dyk i foder- og vandoptagelsen, jo lettere fravænning. 
  • Tarmudviklingen sættes ofte i stå omkring fravænning, fordi grisens foder- og vandoptagelse reduceres markant i nogle døgn.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle