Flere forskellige undersøgelser har vist, at svin er gode til at huske dufte og smage, samt at udvikle præferencer for smage. Lader man dem vælge, foretrækker de frugtagtig aroma og mad med en vaniljesmag.
Og grisene husker præcis, hvor i stalden det lækre foder var. Hvis de flyttes, foretrækker de det foder, de husker positivt, fortæller netavisen Agragheute.
Unge smågrise lærer overgangen fra mælk til fast foder efter trial-and-error- princippet. Lugten er en vigtig indikator for at skelne mellem "godt" foder og "giftigt" foder.
Aromaer gør det ikke kun nemmere for smågrise at overgå til fast føde, men de kan også hjælpe dem i stressede situationer.
Den positive hukommelse af deres mad sænker deres stressniveau, og dette giver mere energi til vækst, hvilket øger den daglige tilvækst.
Forsøg: Øget tilvækst med tilsætning af aroma
I et forsøg fik smågrise foder med den samme frugt-vanilje aroma i hele opdrætningsfasen.
Den samme aroma blev senere givet til gruppen under opfedning i syv dage. Dyrene, som fik aromaen, havde en signifikant højere vægtøgning end de dyr fra samme stald, som fik foder uden aromastof.
Nøglefaktorerne ved vægtøgningen er madens velsmag samt genkendelsen af aromastoffet. Forsøget viste, at dyrene som fik aromastof havde en vægtøgning på 763 gram pr. dag, hvor kontrolgruppen havde en tilvækst på 680 gram pr. dag.
Udover selv at blive præget direkte af aroma, kan grisene blive passivt præget via moderen. Dette fænomen er primært kendt for plantestoffer.
I et eksperiment blev det påvist, at smågrise, hvis mødre blev fodret med et planteprodukt (Spicemaster GH 512), foretrækker dette foder efter fravænning. Disse grise opnåede højere daglig tilvækst i de kritiske første 14 dage.
Udover den øgede tilvækst havde grisene et signifikant mindre aggressionsniveau, hvilket blandt andet kunne ses ved, at de havde færre øreskader end kontrolgruppen. Den lavere aggression tyder på et reduceret stressniveau.
Kommentarer