Grisene kvitterer for højt lysin- og proteinindhold
Slagtesvinene hos Henrik Christiansen tildeles ca. 9 gram lysin og 140 gram protein. Det giver foderomkostning på ca. 4,15 kr. pr. FE.

2,48 FE pr. kg tilvækst, 1.030 gram daglig tilvækst og en kødprocent på 62 er de imponerende produktivitetstal fra Henrik Christensens slagtesvineproduktion, Grønvang ved Gørlev, Sjælland.

Det er der flere årsager til. En systematisk tilgang til de fleste arbejdsprocesser er en af dem, som Henrik Christensen selv peger på.

Der produceres 13.000 slagtesvin årligt i to stalde. En ældre, hvor 3.000 grise tørfodres, og en yngre fra 2005, senere udvidet i 2014, hvor der produceres 10.000 med restløs vådfodring.

Grisene i den ældste stald, hvor der tørfodres, får samme blanding fra indsættelse til slagtning. I den anden stald med vådfodring fodres med to blandinger: En startblanding fra indsættelse til 65 kg og en slutblanding fra 65 kg til 110 kg.

Startblandingen indeholder 9,4 gram lysin og 142 gram st. ford. protein. Der fodres fire gange jævnt fordelt over døgnet med en times lys ved hver fodring. Slutblandingen indeholder 8,2 gram lysin og 126 gram protein. Her fodres tre gange i døgnet med lys ved hver fodring.

I fodersuppen indgår ud over byg, hvede og soja 20 til 25 procent syrnet sukkervand. Det indregnes energimæssigt i foderplanen og kan hurtigt og uden problemer justeres med korn.

Debat på @Grisen: Lysin i drægtighedsblandingerSvin Torsdag 9. maj 2019 · 14:45

Tørfoderet i den gamle stald indeholder 9,0 gram lysin og 139 gram st. ford. protein.

»Hangrise skal have 22 gram lysin pr. kg tilvækst. Det får de ved 9,0 gram lysin, når foderforbruget er på 2,5 FE. Det ekstra lysin og protein gør selvfølgelig foderet dyrere, og derfor skal grisene kvittere for det, ellers bliver omkostninger pr. gris for store«, siger svinerådgiver Kim Kofoed, Vkst.

»Hvis grisene ikke leverer varen, så kommer der mere N i gyllen, og da jeg har gylleaftaler på halvdelen af gyllen, så fjernes der N fra ejendommen, og så skal jeg indkøbe mere handelsgødning«, siger Henrik Christensen.

Og grisene hos Henrik Christensen leverer varen.

Læs mere om Grønvang og bedriftens foderstrategi og resultater i næste nummer af fagmagasinet SVIN, der udkommer i næste uge.

Faktaboks

Grønvang

  • 118 ha dyrkes, heraf ejes 100 ha
  • Sædskiftet er vårbyg, vinterraps og vinterhvede
  • Der produceres 13.000 slagtesvin i to stalde
  • Der er vådfodring i nyere stald, tørfodring i den gamle 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle