Griseproducenter taber tæt på 100 mio. kr. om ugen med de nuværende priser

Noteringen for slagtegrise er ikke set lavere i 18 år. Det har skabt en farlig cocktail, fordi foderpriserne, der er producenternes klart største omkostning, er gået i vejret. I disse uger taber griseproducenter 262 kr. pr. produceret slagtesvin.

Markedsforholdene er historisk dårlige for landets slagtegriseproducenter. Mens sektoren nærmest skovlede penge ind i store dele af 2019 og 2020 er trillebøren med pengebundterne hastigt ved at blive tømt.

Startskuddet til den massive nedtur tog sin spæde begyndelse, da der udbrød afrikansk svinepest (AFS) i Tyskland i september 2020. Det resulterede i overskydende kød i Europa, fordi den store tyske grisekødseksport til lande uden for EU blev sat ud af spillet.

Siden blev kødbunken med europæisk grisekød endnu større, da Kinas grisebestand hurtigere end forventet blev genetableret efter udbrud af AFS. Senest har nye AFS-smittetilfælde i Italien igen rystet den europæiske grisesektor, der for tiden spejder utålmodigt efter positive signaler.

Historisk periode

Længe har det særligt været smågriseproducenter, der har solgt deres smågrise til eksport, som har haft store underskud ved at producere grise, men nu står slagtesgriseproducenterne midt i en historisk dårlig periode.

I de to seneste uger er noteringen på slagtegrise dykket 50 øre, og samtidig har støt stigende kornpriser gennem længere tid gjort økonomien værre.

Ifølge beregninger for den beregnede smågrisenotering taber de griseproducenter, som har integreret produktion, i øjeblikket 262 kr. pr. slagtesvin. Det er et rekordstort underskud, og de producenter, der er involveret i opvæksten af de knap 19 mio. danske grise, der fødes og i sidste ende slagtes i Danmark, oplever i disse uger et samlet underskud på 95,6 mio. kr. om ugen. Dertil kommer betydelige tab på de cirka 14,5 mio. smågrise, der produceres og sælges til eksport.

"Allerede inden vi korrigerer foderpriserne, som er steget yderligere i forhold til vores seneste beregninger, kan vi se, at en slagtegriseproducent i vores modelberegning har et DB1 på nul kr. Det er inden udgifter til bl.a. aflønning af medarbejdere og ejer. Bytteforholdet mellem noteringen og foderpriserne viser også, hvordan situationen er. Et bytteforhold på syv er som tommelfingerregel godt, nu er det nede på 4,47. Så det er slemt i øjeblikket", siger Sisse Villumsen Schlægelberger, specialkonsulent hos Seges Innovation.

Tilbage i 2008 var DB1 nede på minus 53 kr. pr. slagtegris, men med brug af de aktuelle foderpriser, som opnås i markedet, viser DB1 et underskud på den anden side af 60 kr. pr. slagtegris. Det er et niveau, der ikke er set i nyere tid.

Artiklen fortsætter efter grafikken.


Siden sommeren 2021 er noteringen på slagtegrise langsomt, men sikkert faldet hos Danish Crown. Siden uge 25 sidste år er værdien af hvert kilo slagtegris faldet med 4 kroner.

Kræver 2,97 kr. mere i notering

For at der er balance i økonomien hos den enkelte griseproducent, vil det ifølge Seges’ beregninger kræve, at noteringen stiger til 12,17 kr. Det er 2,97 kr. fra den nuværende notering på 7,90 kr. plus forventet efterbetaling på 1,30 kr.

Hun påpeger, at det særligt er producenter, der er nødt til at indkøbe korn eller foder til deres grise, som er hårdest ramt af de meget høje kornpriser.

"Producenter med tilstrækkeligt korn overfører det dyrt til deres grise, og så er deres planteavls-driftsgren godt kørende, men der er også stigende omkostninger til gødning osv.", påpeger Sisse Villumsen Schlægelberger.

Faktaboks

Store tab på smågrise

  • Nul-punktet for smågrise er 427 kr. og for de grise, der sendes ud af landet, har noteringerne længe være elendige. Aktuelt er eksportnoteringen omkring 220 kr. plus tillæg, og dermed tabes også store penge i den driftsgren.

Emneord Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle