Grovvare etablerer forsøgsstald - på jagt efter zinkfri foder
Vestjyllands Andel har blandt andet ambitioner om at levere fremtidens grisefoder. Dét grisefoder bliver minutiøst testet og analyseret i en forsøgsstald i Lemvig-området.

Vestjyllands Andel vil bringe optimeringsafdelingen endnu tættere på staldgangene.

Derfor har grovvareselskabet for nyligt etableret en forsøgsstald, hvor forskellige strategier for svinefoder  vil blive afprøvet, oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

"Vi kan have nok så mange teorier om effekten af de produkter, vi udvikler, men det vigtigste er at få dem afprøvet i praksis under produktionsforhold.

Dén mulighed har vi her, hvor vi får opsamlet en masse viden fra den virkelige verden så at sige", fortæller Anders Kaae, produktrådgiver hos Vestjyllands Andel.

Ejeren af forsøgsstalden er griseproducenten Casper Bech Poulsen. Og han glæder sig over at være en del af projektet.

"Det er spændende at være med til at sikre ny viden på det her område. Jeg mener, at vi har et fælles ansvar for at bidrage til udviklingen af f.eks. zinkfri foder, så vi landmænd har de bedst mulige forudsætninger for at fodre vores grise i fremtiden", fortæller Casper Bech Poulsen.

Føler et stort ansvar

Ved hjælp af løbende registrering og vejning af grisene i forsøgsstalden kan Casper Bech Poulsen følge effekten af de forskellige foderstrategier.

Fravænning uden zink - så meget ved vi nuSvin 2. juli · 10:58

Disse data videreformidler han til Vestjyllands Andel, som bearbejder dem i optimeringsafdelingen.

"Jeg føler et stort ansvar for at levere så nøjagtige data som muligt. Også fordi jeg selv ved, hvor vigtigt det er at kunne se bevis for andre landmænds resultater, når jeg køber foder", siger Casper Bech Poulsen og tilføjer:

"Bare fordi det har virket på én gris i et videnskabsmiljø, er det jo ikke sikkert, at det virker under produktionsforhold."

Fremtidens produkter

Hos Vestjyllands Andel hersker der også en forventning om, at resultaterne fra forsøgsstalden kan sikre den bedst mulige produktudvikling.

"Det er klart, at vi får en masse brugbare data, som vi kan bruge i optimeringen. Først og fremmest i forhold til at udvikle de bedst mulige produkter i fremtiden, men også for at kunne vise den enkelte landmand, hvad han kan forvente sig af vores foder", forklarer Anders Kaae.

Han kan desuden fortælle, at de forskellige data fra forsøgsstalden ikke kun bliver brugt af Vestjyllands Andel.

"Der er flere af vores samarbejdspartnere, som har ønsket at være med i det her projekt. Primært for at få testet deres zinkfri foder under produktionsforhold. Så vi kan tydeligt se, at det er noget, der er stor interesse for", siger Anders Kaae.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle