Hæve-sænke-gulv redder smågrise fra "ligge-ihjel-døden"

Gulvet løfter soen, når hun rejser sig, og sænker sig, når hun har lagt sig.

Danskerne og politkerne er efter svineproducenterne, når der dør for mange smågrise i staldene. Hollandske Nooyen har et bud på at få smågrisedødeligheden ned. Det bud hedder hæve-sænke-gulv.

Det virker på den måde, at det løfter sig, når soen rejser sig i farestalden. Så kan smågrisene ikke gå ind under hende og blive ligget ihjel, når hun lægger sig igen. Når hun har lagt sig ned igen, sænker gulvet sig, så smågrisene kan komme til patterne.

På dette års NutriFair-messe slog det hollandske firma Nooyen et slag for deres hæve-sænke-gulve og der blev vist interesse.

"Vi har solgt vores coatede spalter, der reducerer ledskader på pattegrisene betragteligt, og hæve-sænke-gulve til Protekta Farms, men vi har også to-tre andre svineproducenter, som vi taler seriøst med om vores hæve-sænke-gulv", siger Hein Klein Gunnewiek, manager hos Nooyen.

Løsningen med gulvet i farestalden, der kan løftes, er afsat i stor stil i hjemlandet.

"Vi har samlet set solgt over 100.000 gulve primært til Holland, men også andre lande som Frankrig, Belgien, Canada og Irland. Vi har udviklet på vores nuværende løsning gennem 20 år, og hvor vi har mellem fire og seks procent af grisene, der bliver lagt ihjel, giver vores løsning en andel under en procent", forklarer han.

Ifølge producenten kan det betale sig at købe hæve-sænke-gulvet og der er en tilbagebetalingstid på to-tre år.

"Tilbagebetalingstiden afhænger selvfølgelig af smågriseprisen, men den kan vi ikke bestemme", siger han med et smil.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle