Høj slutfoderstyrke for slagtegrise kan koste på bundlinjen

Med de aktuelle høje foderpriser og et dårligt bytteforhold mellem foder og svinepris er det ikke nødvendigvis en god idé at slutfodre slagtegrisene kraftigt.

Mange besætninger med vådfoder har gennem de seneste par år nærmet sig ad lib fodring.

Mange har kørt med en slutfoderstyrke på 3,4 – 3,5 FE pr. dag, men nogle er helt oppe på 3,8 – 4 FE pr. dag.

Med de aktuelle høje foderpriser og et dårligt bytteforhold mellem foder og svinepris er det ikke nødvendigvis en god idé at fodre så kraftigt, påpeger Bjarne Knudsen, rådgiver hos SvineRådgivningen.

Helt overordnet skal man lige nu undgå at producere overvægtige grise, fordi overvægtsfradraget er for stort i forhold til gevinsten. Desuden betyder kødprocentreguleringen relativt mere i øjeblikket, og den meget høje foderstyrke betyder, at kødprocenten vil blive lavere. 

Nedjustering af slutfoderstyrke?

"Hvis man har vådfodring og fodrer med en slutfoderstyrke på omkring 3,4 FE pr. dag vil jeg anbefale at fortsætte med det, for det ser ikke ud til, at vi taber noget ved det i forhold til kødprocenten.

Hvis man derimod er på en slutfoderstyrke på 3,6-3,8 FE pr. dag med vådfodring, bør man overveje at justere ned til 3,4 – 3,5 FE pr. dag, fordi man ellers taber for meget på kødprocenten. Pt. har man jo nok mange steder tid til at gøre grisene færdige, da de ikke skal være så tunge med den notering, vi har lige nu,” siger Bjarne Knudsen.

Da slagterierne i øjeblikket er bagefter med slagtningerne, vil det også hjælpe med til, at grisene ikke bruger for meget af foderkontrakten.

Hvis man fodrer med tørfoder ad lib er der ikke så mange håndtag at skrue på for at undgå at bruge for meget af det dyre foder.

Her anbefaler Bjarne Knudsen, at slagtesvineproducenten har ekstra fokus på at nedjustere automaterne, så grisene kommer til at arbejde hårdt for at få foderet ud. I den forbindelse er det vigtigt, at vandventilerne i automaterne sidder så lavt, at grisene ikke sprøjter vand op på pladen, hvor foderet ligger og på den måde får automaten til at stoppe.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle