Højt flow for søer i sygestalden er vejen til succes

Først og fremmest handler det om at være kritisk med de forhold, der er i sygestierne. En sygesti er en hospitalsseng, ikke en parkeringsplads før aflivning.

Af Keld Sommer, rådgiver, VKST

Desværre er sodødeligheden hos mange smågriseproducenter steget de senere år.

I mange tilfælde handler for høj sodødelighed om, at mange søer aflives grundet problemer med ben og klove. 

Der kan være mange årsager til, hvorfor søer får skader og bliver ømbenet, men det er ikke det, jeg vil fortælle om her. Det er mere om, hvad vi så gør, når en so har brug for at komme i en sygesti eller aflastning.

Tidlig frasortering er afgørende 

Alle sohold skal have én person, der er ansvarlig for at passe sygestier og gøre de daglige rutiner. 

Først og fremmest handler det om at være kritisk med de forhold, der er i sygestierne. En sygesti er en hospitalsseng, ikke en parkeringsplads før aflivning.

Søerne skal have blødt leje at gå på, og det allerbedste er at have en tyk halmmåtte og et areal med spalter eller betongulv, så soen også kan køle sig på de varme dage.

Der er rigtig mange sygestier i Danmark, der kan håndtere meget halm, men der er også mange af dem, der har en hård gummimåtte i stedet for halm, og det har bare ikke den samme helbredende effekt. 

Når soen bliver ømbenet, svækkes den og bliver udsat i forhold til at blive kanøflet af de andre søer i flokken, og derfor er tidlig frasortering fra flokken meget vigtig for at kunne redde soen. 

Når soen sættes i sygesti, skal den først og fremmest have smertestillende, ikke nødvendigvis antibiotika.

Ømbenethed kan i ligeså høj grad skyldes en forstrækning eller muskelskade som en infektion. Vær sikker på at medarbejdere ved hvornår de skal gøre hvad, og sørg for et tæt samarbejde med besætningsdyrlægen omkring medicineringen. 

Op at gå

Der skal være en journal for hver so, der viser hvornår soen er kommet i sygesti, og hvilken behandling soen har fået/får. Journalen skal hænge ud for hver sti, det giver det bedste overblik.

De skal have motion for at komme sig. Søerne skal op og stå dagligt, og når de har været i sygesti et par dage, er det rigtigt godt for soen at komme ud og gå op og ned ad en drivgang en gang om dagen. Det hæver helbredelsen, og sænker antallet af dage soen har behov for at være i en decideret sygesti. 

Søer, der kommer sig, skal flyttes til enten aflastningssti eller i drægtighedsstalden.

Har du stabile grupper, kan soen ikke komme tilbage til sin egen gruppe, men der er ingen der siger, at den ikke kan komme med det næste hold, der sættes i drægtighedsstalden. Du skal bare have et system, så du ved når der går søer i ”forkerte” grupper, når den skal scannes, vaccineres og flyttes til farestald osv.

Sygestalde er kanon til at helbrede søer, når de passes 100 procent, og et højt flow i sygestalden er ensbetydende med, at du kan redde flere søer i tide, inden det er boltpistolen, der er den eneste udvej. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle