Halen viser, om halebid er på vej

Halepositur er den bedste indikator for om halebid er på vej i en sti.

Skal man producere grise med hele haler, peger både danske, svenske og finske erfaringer i retning af, at haleposituren er en god indikator for, om grisene er på vej til at bide haler.

»Vi ser normalt op til 15-17 procent af grisene med hængende haler, men i dagene op til et udbrud ser vi dobbelt så mange med hængende haler«, fortæller Helle Lahrmann, Seges Svineproduktion, på baggrund af sine undersøgelser om forekomst og forebyggelse af halebid.

Dermed bliver haleposituren et godt pejlemærke for, om grisene i stien trives.

Hvis der er flere grise med hængende haler, hjælper det med en forebyggende indsats i stien.

»Vi ser, at reb, halm eller wraphø stort set har lige god forebyggende effekt«, siger Helle Lahrmann.

Hun understreger, at det er vigtigt blot at tildele noget beskæftigelsesmateriale, men at det er mindre vigtigt, om det er den ene eller den anden type, man tildeler.

Hvis man allerede har et udbrud af halebid, viser undersøgelser, at halm har bedre effekt på at begrænse udbruddet end reb eller Bite-Rite. Der blev givet omkring 200 g halm pr. sti dagligt.

Hvis man kan finde synderen, er det naturligvis godt at kunne fjerne grisen fra stien. Ellers kan tildeling af ekstra salt på gulvet eller ekstra legetøj hjælpe til at standse et udbrud.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle