Halthed hos soen har negativ effekt på smågrise

Et nyt studie viser, at smågrise, der kommer fra en halt so, har tendens til at vise mere aggressiv adfærd overfor andre smågrise.

Halthed hos søer er en typisk problemstilling i mange besætninger. Dette har ofte økonomiske konsekvenser, fordi producenten ufrivilligt afliver søer, der kunne bruges i produktionen.

I et nyt studie har forskere undersøgt, hvilken indflydelse halthed hos søer har på deres pattegrise, fortæller netmediet PigProgress.

Grise hos søer med moderat halthed mest påvirket

I undersøgelsen grupperede man søerne efter graden af halthed, og pattegrisene blev observeret på deres aktivitet, vægt og adfærd. 

Det viste sig i undersøgelsen, at vægt og adfærd var størst påvirket hos smågrise, der kom fra søer med en moderat grad af halthed.

Disse smågrise vejede mindre ved fravænning, og man observerede flere skrammer på dem i klimastalden. Dette betragtes som resultat af, at de havde en mere aggressiv adfærd overfor de andre smågrise i stierne.

Med disse resultater tyder det altså på at, smågrise der kommer fra søer, der ikke er halte, er bedre til at begå sig socialt og er bedre til at undgå fysiske sammenstød med andre smågrise.

Halthed og smerte 

Halthed og smerte hænger sammen, og derfor vil en so, som er meget halt, ofte udvise en meget smertepåvirket adfærd, og soen vil nemt kunne findes i en flok af landmanden.

Derimod vil en so, der kun er moderat halt, udvise en mindre smerte påvirket adfærd, og denne vil kunne overses. Derfor kan det være svære at finde og behandle disse søer. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle