Har Danish Crown tolket situationen rigtigt?

Danish Crown ansætter 150 nye medarbejdere grundet højere aktivitetsniveau. Men hvor kommer grisene fra?

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at det er særdeles glædeligt, at Danish Crown igen er begyndt at hyre medarbejdere frem for at fyre.

150 nye medarbejdere bliver det til i denne omgang på baggrund en prognose, der indikerer, at der det kommende halve år kommer ekstra 300.000 grise ind på Danish Crowns slagterier end tidligere forventet.

Det er så godt - for beskæftigelsen, for sektorens selvtillid og omdømme osv. Men jeg undrer mig bare over, hvor grisene kommer fra.

Jeg er helt klar på, at en række stalde under Moderniseringsstøtteordningen er undervejs og vil give ekstra slagtesvin, men slagtesvineproducenterne er max presset i øjeblikket som følge af den ringe høst, som vil kræve flere omkostninger til foder formentlig i det nye år, når siloen på gården er tom, og ikke mindst en uhyre ringe notering.

De udfordringer fordrer på ingen måde, at der fremover kommer flere slagtesvin i Danmark, og man skal ikke glemmer, at der jævnligt falder slagtesvineproducenter fra af økonomiske årsaer eller stopper produktionen for bare at koncentrere sig om markbruget.

Situationen er meget alvorlig. Forleden var jeg i dialog med en jysk slagtesvineproducent, som beklagede sin nød. Han kunne nævne en stribe af sine naboer, der i disse måneder har lukket deres produktion af slagtesvin ned. Det var pænt store producenter, der var tale om, som altså nu stopper med at levere svin til slagterierne. Det giver ikke flere svin.

Selvfølgelig har Danish Crown bedre føling med svineproducenternes vilje til at fortsætte deres produktion og evt. udvide, og jeg håber inderligt, at de har eller får ret. Men jeg er spændt på at følge udviklingen det kommenede halve år.

For ganske vist er der i år slagtet flere grise end i samme periode af 2017, men tendensen er klar: Antallet af slagtede svin er på vej ned måned for måned.

Tal fra Danske Svineproducenter viser således, at der i januar 2018 blev slagtet 74.934 svin dagligt, mens der i juli blot er blevet til 66.239 slagtede svin på daglig basis. Jeg kan regne mig frem til, at det i runde tal svarer til, at de månedlige slagtninger er faldet med flere end 180.000 grise. Det er også en sjat, og det tal, forventer jeg, fortsætter ned, hvis ikke noteringen meget snart vender kraftigt rundt og forhåbentlig overstiger prognosen på 8,00 (!) kr. i 1. kvartal af 2019.

SVIN PLUS, Søren tobberup

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle