Har du styr på antibiotika til svin? - det er god stil

Ugen På Spidsen: Det er god stil at have styr på sin medicin til dyrene - og jeg synes ikke, at det er urimeligt at forlange, at der er 100 procent styr på det forbrug af antibiotika, der er i besætningerne, mener ugens klummeskribent på Svin Plus

Forleden var jeg med en dyrlæge i en besætning for at snakke om medicinhåndtering.

Vi gennemgik fra A til Z alle de områder, man skal være opmærksom på, når man har med medicin at gøre.

Først og fremmest skal man være sikker på, at det præparat man vil anvende til at behandle med, også stemmer overens med besætningsdyrlægens anvisning.

Og her skal man være præcis, for ikke at gøre noget galt. For eksempel må man ikke blot skrive »ben«, hvis man behandler en gris mod ledbetændelse. »Ben« er nemlig ingen sygdom, det er ledbetændelse derimod.

Dernæst skal man huske at notere præparatets navn og dosering samt behandlingens start- og slutdato.

Jo mere der er fortrykt på de behandlingsskemaer, mange besætninger laver, jo mindre risiko for at lave fejl.

Husk også at ajourføre behandlingsskemaer hver gang dyrlægen ordinerer et nyt præparat eller anviser, at et præparat kan bruges til en ny sygdom.

Læs indlægssedlen

Endelig er det en god idé at læse indlægssedlen for her er angivet hvordan medicinen skal opbevares.

Som udgangspunkt skal vacciner og det meste antibiotika opbevares i køleskab, men der er undtagelser fra denne hovedregel.

Sidst men ikke mindst: Brug handsker når du håndterer medicin. Det er som sådan ikke farligt at få medicin på huden, men gentagen kontakt med for eksempel antibiotika kan betyde, at man selv danner resistens mod bestemte bakterier. Det undgås, når man bruger handsker.

Jeg ved godt, at nogle opfatter kravene til registrering som overdrevne.

Jeg synes ikke, at det er urimeligt at forlange, at der er 100 procent styr på det forbrug af antibiotika, der er i besætningerne. Det drejer sig både om at bruge det fornuftigt, og at vise vores kunder i ind- og udland, at vi har styr på vores produktion.

Morten Thomsen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle