Ugen på spidsen: Har flere slagtesvin lange udsigter?

I mange år har Seges Svineproduktion haft en målsætning om at øge den danske slagtesvineproduktion.

"Herning-erklæringen" blev således underskrevet af Seges, Nærings- og Nydelsesmiddelarbejderforbundet og Danish Crown for nogle år siden. Tirsdag i denne uge blev målsætningen igen gentaget på fodringsseminaret i Billund.

"Øget slagtesvineproduktion giver større samfundsaccept, men skal naturligvis gå hånd i hånd med, at økonomien skal være i orden", lød det fra sektordirektør Christian Fink Hansen.

Udviklingen viser, at det ikke går i den retning Seges ønsker: Eksporten af smågrise stiger og produktionen af slagtesvin falder, selvom ændringerne er mindre end tidligere.

Tilskud til at opføre nye slagtesvinestalde har endnu ikke for alvor vendt udviklingen.

Hvorfor stiger produktionen ikke, som Seges og vel også mange svineproducenter ønsker?

Det korte svar er vel ret banalt, som Christian Fink Hansen selv bemærker, at økonomien i at producere slagtesvin i Danmark ikke har været i orden, eller i hvert fald for ringe sammenlignet med for eksempel investeringer i sohold.

Og økonomien har slet ikke været så god, at renoveringstjenlige slagtesvinestaldene er blevet renoveret.

De er i stedet blevet lukket, og produktionen er ophørt.

Man kan spørge om Seges Svineproduktion er ude af trit med virkeligheden, når de i så mange år har ønsket én udvikling, mens virkeligheden er gået modsat?

Det er de vel ikke. Der er ingen tvivl om, at en større hjemlig slagtesvineproduktion og en mindre eksport vil gavne os på mange områder:

  • Større samfundsaccept
  • Større indenlandsk værditilvækst
  • Større beskæftigelse
  • Mindre sårbarhed ved sygdomsudbrud

Pilen peger på, at noteringen skal være højere for at forholdet ændrer sig. Og noteringen skal stige mere end prisen på eksportgrise. Så pilen peger videre i retning mod slagterierne.

Hvis ikke de formår at levere en bedre notering, spår jeg, at eksporten af smågrise om få vil være lige så stor som den hjemmelige produktion af slagtesvin.

 

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle