Hvor ligger smertegrænsen for, hvor billigt du kan sælge din puljegrise, så du ikke går i minus?
Det har Niels Hegelund, konsulent hos Velas, regnet på for en gennemsnitlig producent i det seneste nummer af nyhedsbrevet Trynekontakten.
Beregningen er foretaget med udgangspunkt i, at producenten sælger 34,2 grise pr. årsso.
Ifølge Niels Hegelund viser DB-Tjek, at produktionsomkostningerne i gennemsnit i 1. halvår 2020 har været 204 kr. pr. gris. Omkostninger omfatter udgifter til foder, polte, veterinærudgifter, avl og diverse.
Ergo skal du som producent have minimum 204 kr. for en 30 kilos gris, for at have dækket de variable omkostninger.
Arbejdsomkostningerne er 59 kr. pr gris. Skal du også have dem dækket ind, er minimumsprisen altså 263 kr.
Hvis afregningsprisen yderligere også også skal dække faste omkostninger, kapital og øvrige kapacitetsomkostninger, skal der lægges 87 kr. oven i, og så bliver minimumsprisen, svarende til fremstillingsprisen, 350 kr. pr. gris.
Kommentarer