Her er Polens - måske - mest moderne grisefarm: 6.000 søer og fuldautomatisk fodring

Kæmpe polsk farm er blevet moderniseret med blandt andet fuldautomatiske fodringssystemer i både drægtighedsstald, farestald og klimastald. Bedriften omfatter 6.000 søer med en planlagt produktion af 180.000 stk. 30 kilos grise.

24 spritnye stalde med plads til 6.000 søer og planer om at producere 180.000 stk. 30 kilos grise om året.

Det er et par nøgledata for den, måske, mest up-to-date svinebedrift i Polen, fortæller det tyske netmedie Agrarheute.

Ejendommen ved Breslau i det sydlige Polen blev købt i 2016 af den polske stat, og moderniseringen startede i 2019. I slutningen af sommeren 2021 flyttede de første gylte ind.

Et af tiltagene i denne kæmpe produktion er et 2 MW biogasanlæg, som bliver fodret med restprodukter fra bedriften, og som skal producere varme til staldene.  

Drægtige søer går i gruppestier

På bedriften anvendes tre fodringssystemer fra firmaet Big Dutchman, som er beskrevet i en tilhørende video. 

I drægtighedstalden går søerne i gruppestier og fodres via det computerstyrede transpondersystem CallBack.

Når en so træder ind i foderstationen, lukkes døren, og soen kan æde i fred og ro. Hver so har et øremærke, som betyder at det er muligt at fodre hver so individuelt, og dermed kan personalet overvåge soen under drægtigheden.

Gruppestierne giver søerne mulighed for bevægelsesfrihed, som er med til at sikre en god sundhed for søerne. I alt er der plads til 3.500 drægtige søer.

Automatisk fodring i farestald

De fem farestalde med tilsammen 1.400 pladser er udstyret med den computerstyrede foderautomat EasySlider, så hver so kan æde efter behov.

I farestierne udgøres gulvet af et støbejernsgitter, som sikre en god overflade for so og pattegrise.

Derudover er trug og bøjler udformet således, at det begrænser risikoen for at pattegrisene kommer i klemme. Hver sti kan tilpasses i længden, afhængig af soens størrelse.

I gulvet er der er monteret varmeplader til pattegrisene, så de kan ligge lunt.

Der er monteret vandkopper til pattegrisene, og kopperne er altid fyldt med en lille mængde vand, så pattegrisene lærer at bruge dem.

Klimastaldene har plads til 26.000 grise. 

Klimastalde med PigNic foderautomater

Det tredje fodersystem på bedriften findes i klimastaldene med plads til 26.000 grise.

Her giver foderautomaterne PigNic smågrisene god adgang til foder via en enkel og pålidelig doseringsmekanisme, som er med til at sikre en høj daglig tilvækst. Truget er udformet, så fodersplid mindskes.

Vandtrugene er også udformet særligt, hvilket skal være med til at holde vandet rent. 

Klimaanlægget i klimastalden fungerer med en langsom luftcirkulation, som forebygger træk og sørger for en god sundhed hos smågrisene. 

Management styrer og analyserer data

Alt data fra besætningens grise samles og analyseres under en database i management systemet BigFarmNet.

Med adgang til BigFarmNet kan landmand eller driftsleder styre hele produktionen fra driftskontoret eller hvilket som helst sted med en internetforbindelse.

jre+sbu

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle