Her klarer sorteringsvægten det hårde arbejde

Søren Mølgaard, Støvring, har udvidet sin slagtesvineejendom i to omgange inden for de seneste år. I begge tilfælde er der valgt storstier med sorteringsvægte for at aflaste det fysiske arbejde med grisene. Artiklen er fra arkivet og publiceret første gang i magasinet SVIN, juli 2018.

»Min fødselsattest bliver ikke yngre, og arbejdet med grisene ved flytning og udvejning er hårdt ved bentøjet, selv om jeg har knæpuder på«.

48-årige Søren Mølgaard har mærket slidet med at passe slagtesvin, og derfor har han på sin slagtesvineejendom, Hjortholm, valgt at indrette den til storstier og sorteringsvægte ved de to seneste udvidelser.

Tilbage i 1996 overtog han ejendommen, der dengang var en soejendom. 1.000 stipladser blev indrettet helt traditionelt til slagtesvin, og i 2003 blev der bygget til, så antallet af stipladser kom op på 2.400 styk.

Der er to ædearealer i sorteringsløsningen, som Søren Mølgaard har købt hos Domino. Foto: Søren Tobberup Hansen.

Traditionelle stier fravalgt

I både 2015 og 2017 kom der yderligere stipladser til. Denne gang blev de traditionelle traditionelle stier fravalgt til fordel for storstier med sorteringsvægte fra Domino.

»Vi var ude at se to stalde med storstier og sorteringsvægtene. De tiltalte mig utroligt meget, fordi jeg ikke selv længere var nødt til at pille grise ud af de enkelte stier«, fortæller han og fortsætter:

»I 2015 byggede vi 3.600 stipladser fordelt med otte sektioner med cirka 450 grise i hver. Og bare to år senere har vi udvidet med yderligere to sektioner med samlet 900 stipladser.«

I begge tilfælde har han valgt storsti-løsningen, som han efter et par års erfaringer er godt tilfreds med.

»Det er gået over al forventning. Jeg kan på ingen måde sige noget negativt om stiindretningen, og hvordan den virker i dagligdagen«, siger Søren Mølgaard.

Godt opsyn med grisene

Han kender godt andre producenters bekymring for utilstrækkeligt opsyn i storstier med 450 grise. Den har Søren Mølgaard ikke.

»Jeg har det samme overblik med grisene, når man går rundt i storstierne i forhold til de traditionelle stier. De syge grise ligger i hjørnerne, det lærer man hurtigt at spotte«, siger han.

Pasningen af de omkring 27.000 slagtesvin, han forventer at producere i 2018, har han en mand til at stå for samt ham selv ved behov.

»Det er en medarbejder, vi selv har oplært. Han har ikke tidligere passet grise, og med en dødelighed mellem 1,8 og 2 procent går det fornuftigt«, siger Søren Mølgaard.

I storstier er der to ædearealer, hvor de 50 procent største grise bliver ført til den ene side, mens de øvrige grise går til den anden side. Derved kan foderet tilpasses grisene bedst muligt.

Der køres med tre blandinger: 30-45 kg, 45-75 kg og 75 kg til slagt.

Ikke bare pasningen af grisene i storstierne er Søren Mølgaard tilfreds med. Produktionstallene det seneste år er han også glade for.

»Vi har 970 gram daglig tilvækst, 2,71 FE/kg tilvækst i alle stier på ejendommen og kødprocent på 61,5-62,0«, siger han.

Tingene vil han dog gerne gøre bedre.

»P.t. sætter vi ind på at forbedre foderforbruget. Vi vil gerne ned på 2,6 FE ved at få bedre styr på blandingerne. Vi køber en del korn ind og blander selv«, siger Søren Mølgaard, der anvender tørfoder i storstierne, men 1.400 af de gamle stipladser er forsynet med foder via et vådfodringsanlæg.

Mere byggeri kan blive nødvendigt

Den sidste mursten er formentlig ikke sat i Søren Mølgaards karriere som svineproducent.

De seneste års fremgang i hans og konens soejendom med 750 søer med tre ekstra grise pr. årsso på tre år var baggrunden for, at han måtte udvide med yderligere 900 stipladser i 2017.

»Foreløbig har vi plads nok på ejendommen, men produktiviteten i soholdet er nok stadig stigende de kommende år fra de nuværende cirka 37 grise pr. årsso, ellers må vi sælge nogle puljegrise.

Men jeg er heller ikke bleg for at ansøge kommunen om at udvide yderligere «, siger Søren Mølgaard, som også på et tidspunkt påtænker at renovere de ældste stier og ændre dem til storstier.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle