Retningen mod en mindre klimabelastende produktion af svinekød handler bl.a. om øget fordøjelighed hos grisene, lavere energiforbrug og mindre klimabelastende foderfremstilling, bedre håndtering af gødning og bedre foderudnyttelse.
Men hvad dækker det egentlig over?
Det uddybede Gustav Bock, bæredygtighedschef hos Danish Crown, da han for nylig var indlægsholder på et seminar om udendørs svineproduktion.
Han fremviste en handlingsplan på ejendomsniveau med tiltag i årene 2022-2024.
I 2022 er tæller tiltagene gylleudslusning hver uge, fjernelse af palmeolie i færdigfoder og forsuring af gylletanken i maj, fordi det er på det tidspunkt, det er mest effektivt at forsure for at forhindre metanudledning.
I 2023 sigtes mod 20 pct. hestebønner/ærter i foderblandingen, en lavere smågrisedødelighed og reduktion af foderspild.
»Gylle og dybstrøelse skal i biogasanlæggene. Problemet er bare, at vi ikke har nok anlæg i Danmark«, nævnte han.
Initiativerne i 2024 omfattede, at alt soja er certificeret afskovningsfri. Samtidig kan der gøres brug af nitrifikationshæmmere, alle gylletanke er overdækkede, og 30 procent af proteinforbruget er græsprotein.
Kommentarer