Hjemmeblander kan hente tre øre pr. FE på at justere foderblandinger

Når det gælder protein i korn skal hjemmeblandere sørge for at få den sidste krone med, lyder opfordringen fra to konsulenter.

Af Mads Munkegaard og Helle B. Elander, begge konsulenter hos Centrovice

Proteinindholdet i korn varierer fra læs til læs, og det kan samme år variere op til 4 procentpoint.

Til hjemmeblandet svinefoder kan der være penge at hente ved at justere sojaandelen i forhold til proteinindholdet i korn og supplere med ekstra frie aminosyrer.

Ca. 40 procent af slagtesvinets proteinforsyning stammer fra korn, så proteinindholdet i korn er bestemt ikke lige meget.

Protein i korn i 2018

Generelt er proteinindholdet stigende i forhold til 2015, hvor bunden var ca. 8,5 procent protein i korn.

I 2015 blev dansk korn behandlet som en dårlig handelsvare på verdensmarkedet, men det er heldigvis på vej til at ændre sig igen.

Proteinindholdet i 2018 er generelt højere end i 2017. Faktuelt er det steget med 1,5 procentpoint til 10,8 procent råprotein i hvede ved 15 procent vand (Kilde: Næringsindhold i korn fra høsten 2018, Seges), hvilket især skyldes lavere udbytter efter den knastørre sommer.

Når der er stor variation fra læs til læs indenfor samme høstår skyldes det især forskellige jordbundsforhold, gødningsforsyning, sort og vejrforhold.

Kan det betale sig at justere foderblandingen?

Proteinet i korn kan til en vis grad erstatte det dyre sojaprodukt.

I foderoptimeringer erstatter et gram protein fra korn i praksis et gram protein fra proteinfodermidler. Dog skal kornblandingen justeres med ekstra frie aminosyrer. Da disse syntetiske aminosyrer er billige, bliver der en gevinst ved at justere sojaproteinet, når kornets proteinindhold varierer.

Som tommelfingerregel er værdien af råprotein i korn 3,5 kr. pr. procentpoint pr. 100 kg korn - afhængig af sojaprisen. Det vil sige at man kan betale 3,5 kr. mere pr. 100 kg korn, hvis der er 1 procentpoint protein mere i kornet, og opnå den samme foderpris som ved tilkøbet af ekstra protein.

Eksempel fra et planlager på 4.000 ton hvede

På Lammehave på Midtfyn har svineproducent Per Nordtorp et lager af foderhvede, som skal bruges i svineproduktionen.

Det er en gammel bygning, der er ombygget til et planlager til 4.000 ton. For at undersøge forskellen i protein i stakken, hvor hveden stammer fra mange forskellige marker, udtog hans søn Kasper fire prøver med et kornspyd.

Analyserne viste her et proteinindhold i tørstof fra 9,8 - 11,6 procent. Kasper har spurgt sin fodermiddelsleverandør, Vilomix, om prisforskel på foderblandinger.

Vilomix har beregnet pris på foderblanding til slagtesvin ved 9,8 procent og 11,6 procent protein i hvede ved en kornpris på 130 kr. pr. hkg og afskallet sojaskråpris på 260 kr. pr. hkg.

Tabel 1. Beregnet pris på foderblandinger

 

Forskellen på 3 øre pr. FE svarer ca. til 6 kr. pr. produceret slagtesvin. Hvis fx dækningsbidraget på 1 produceret slagtesvin er ca. 70 kr., vil 6 kr. være en stor andel at forbedre det med, og det er værd at justere foderblandingen oftere for.

Snakker vi store produktioner kan det blive til rigtig mange penge.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle