Hold øje med mælkeanlægget - risiko for akut coli-infektion
Bruger du mælkeanlæg i farestalden, så vær meget opmærksom på, at hygiejnen omkring brugen af anlægget er vigtig for at forebygge problemer med akut coliinfektion i farestalden.

Af Jesper B. Sanden, svinefagdyrlæge, Porcus

I de senere år er der begyndt at optræde flere tilfælde af akut coli-infektion hos større pattegrise.

Der er formodentlig en sammenhæng med den øgede brug af mælkeanlæg i farestalden, da den indkøbte mælk ikke indeholder de beskyttende antistoffer mod staldens sygdomsfremkaldende organismer.

Ved brug af mælkeanlæg skal man også være meget påpasselig med hygiejnen - der må ikke opstå vækst af uønskede bakterier i anlægget.

Akutte dødsfald for pattegrise 4-7 kg

Jeg har i de seneste par år oplevet flere tilfælde af den sene coli-infektion i farestalden.

Symptomerne på denne sygdom er akutte dødsfald ved pattegrise mellem 4 – 7 kg. Det er næsten altid de gode, runde pattegrise, som virkelig drikker mælk og er godt i gang.

Pattegrisene dør akut og ligger med lilla farve på bugen og trynen og eventuelt indsunkne øjne. Ved obduktion findes tarmene fyldt med en tynd, vandig, oftest gullig væske, og blodkarrene til tarmen er meget tydelige, se foto herunder. 

I antal kan lidelsen få farestaldsdødeligheden til at øges med flere procent i de uger, hvor der er voldsomme angreb af sygdommen, og da det er store grise, som næsten er klar til fravænning, har sygdommen et ganske betydeligt økonomisk tab med sig også.

Ved obduktion findes tarmene fyldt med en tynd, vandig, oftest gullig væske, og blodkarrene til tarmen er meget tydelige

Handlingsplaner mod sygdommen

1. Man kan forsøge at tildele antibiotika til pattegrisene. Men ofte er det for sent for den enkelte pattegris, da den hyppigst findes død pga. sygdommens akutte forløb. Så en eventuel antibiotikabehandling vil være at give i drikketrug til mange pattegrise, når de første symptomer på sygdommen ses.

2. Er der mælkeanlæg i stalden, er det vigtigt, at der købes mælk af en god kvalitet, dvs. mælk, lavet på animalske kilder – og ikke soja.

3.  Det er ligeledes vigtigt, at der holdes en god hygiejne i mælkeanlægget, så fabrikantens vejledninger følges til punkt og prikke. Når mælkeanlægget betjenes, skal det gøres med en omhu som ved fødevareproduktion.

4. Til et eventuelt mælkeanlæg eller til drikkevand kan tilsættes produkter med en flora af gode tarmbakterier.

5. Slutteligt er det muligt at fremstille autovacciner til colibakterien fra netop denne ejendom.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle