Hold fast i høj slutfoderstyrke til slagtesvin

Mange producenter anvender stadig en forhøjet slutfoderstyrke, også efter at noteringen er faldet markant. Fortsæt med det, lyder anbefalingen fra rådgiver.

Hold fast i en høj slutfoderstyrke til slagtesvin trods en relativt lav notering og udsigt til højere foderpriser - dog ikke hvis der er tale om udsatte grise på 130-140 kg. .

Sådan lyder anbefalingen fra Jes Callesen, seniorrådgiver hos Svinerådgivningen i Herning, i det seneste nyhedsbrev fra SvineRådgivningen.

Tag gevinsten, mens den er der

Da noteringen var på sit højeste, blev der mange steder skruet op for slutfoderstyrken til slagtesvin på vådfoder. Det gav den eftertragtede højere tilvækst, for at opnå de ekstra kilo slagtekrop med høj afregningspris.

Vi lærte tilmed, at foderforbruget og kødprocenten ikke blev påvirket negativt, i så høj grad som forventet. Mange producenter anvender derfor stadig en forhøjet slutfoderstyrke, også efter at noteringen er faldet markant igen, konstaterer Jes Callesen.
 
I de seneste måneder er foderprisen steget markant og det betyder, at den optimale slagtevægt falder 1-2 kg (ved uændret udvejning). Desuden bliver også nettogevinsten ved et ekstra kilo slagtevægt, reduceret til kun 1-2 kr. pr. gris ved en notering på 10,5 kr. pr. kilo.
 
Giver det så menng, at fastholde den høje slutfoderstyrke i den nuværende situation med lavere notering og udsigt til højere foderpriser?

Det korte svar fra Jes Callesen er ja. Først og fremmest fordi man ikke kan forudsige notering og foderpriser i fremtiden – så tag gevinsten, mens den er der, anbefaler han.

Skru ned for ekstra tunge grise

Hvis man derimod har udsatte grise på 130-140 kg i stalden, kan det være hensigtsmæssigt at skrue ned for slutfoderstyrken, og på den måde tage toppen af tilvæksten.

De ekstra tunge grise øger belægningen i stien og kan øge forekomsten af halebid og døde. Desuden kan de meget store grise, koste ekstra vedligehold på staldinventar mv. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle