Hold optimal minimumsventilation hos grisene: Pas på store temperaturudsving

Det er vigtigt aktivt at tage stilling til minimumsventilationen ved hvert hold nye grise i både smågrise- og slagtesvinestalden - og forhold dig til årstiden og den aktuelle nattetemperatur, anbefaler svinekonsulent.

Af Caroline K. Simonsen, LandboNord Svinerådgivning

Store temperaturforskelle imellem dag og nat kan i efteråret og foråret give udfordringer med ventilationen ved slagtesvin.

Der kan være flere årsager til f.eks. svineri på fast gulv, halebid eller lungesyge, men en ofte overset fejl kan være for høj minimumsventilation.

Forbudt: 10 m3/time/dyr året rundt

En god tommelfingerregel er, at der ved slagtesvin ikke må være en konstant minimumsventilation året rundt.

Det vil sige, at det er vigtigt, at man aktivt tager stilling til minimumsventilationen, når årstiderne skifter.

Herunder kommer et eksempel på denne problemstilling, som kan være aktuel mange steder.

I en slagtesvinestald indsættes 300 nye smågrise på 30 kg, og minimumsventilationen er indstillet til 10 m3/time/dyr. Smågrisene indsættes kl. 16.00, hvor der er 11 grader C udenfor og 21 grader i grisenes opholdszone.

På dette tidspunkt, hvor vi har flyttet på grisene og stalden er varmet godt op til modtagelse af de nye grise, kører ventilationen på 40 procent, hvilket er udmærket, se figur 1.

Figur 1. Eksempel - modtagelse af grise. Kilde: Seges Svineproduktion

Men næste morgen, når du tilser grisene igen, er stalden for kold.

Udetemperaturen er nu 5 grader C, og temperaturen i grisenes opholdszone er under ønsket staldtemperatur.

Grisene kryber sammen i stierne, og den ønskede rumtemperatur hæves, men der sker ingen ændring (figur 2, Seges Svineproduktion).

Figur 2. Eksempel - om morgenen hæves rumtemperatur, men uden virkning. Kilde: Seges Svineproduktion

Et par dage efter bliver grisene syge, men du finder aldrig ud af hvorfor.

Årsagen er, at minimumsventilationen er sat for højt, og ventilationen derfor trækker al varmen ud af stalden om natten og erstatter den med kold natteluft.

Løsningen er at sænke minimumsventilationen til 6 m3/time/dyr, hvilket bevirker, at kun den halve varme suges ud, da luften kun skiftes 2,5 gang pr. time i stedet for fire gange i timenm, se figur 3.

Figur 3. Eksempel - minimumsventilationen sænkes. Kilde: Seges Svineproduktion

Tjek indstillingerne i klimastyringen

En anden fejl kan være, at minimumsventilationen i klimastyringen er indstillet efter antallet af grise i sektionen, fx 600 slagtesvin pr. sektion.

Men hvis der kun indsættes 450 grise, så vil minimumsventilationen også i dette tilfælde være for høj.

Eksempel: 600 grise x 6 m3/time/dyr = 3.600 m3/time
3.600 m3/time / 450 grise = 8 m3/time/dyr

Her er faktisk tale om en forøgelse af minimumsventilationen på 33 procent, og du kan altså komme i samme situation, at varmen suges for hurtigt ud, og stalden bliver for kold om natten.

Anbefalingen er altså, at der aktivt tages stilling til minimumsventilationen ved hvert hold nye grise i både smågrise- og slagtesvinestalden, og at man forholder sig til årstiden og den aktuelle nattetemperatur.

Samtidig er det selvfølgelig vigtigt at nævne, at minimumsventilation skal sikre, at der opretholdes en acceptabel luftkvalitet i stalden, det vil sige at holde luftfugtigheden og CO2-indhold nede.

Derfor må minimums-ventilationen heller ikke blive for lav.

Tabel 1. Anbefalet temperaturstrategi ved slagtesvin på fulddrænet gulv

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle