Hold vildsvin væk med en vildsvineforskrækker

Forskere fra Schweiz har udviklet en vildsvineforskrækker.

Der kan være flere gode grunde til at holde vildsvin væk fra bedrift og marker, fx skade på afgrøderne eller endnu værre, risiko for smitte med svinepest.

Den udfordring har forskere ved det tekniske universitet i Zürich i Schweiz taget på sig, og de har nu udviklet en vildsvineforskrækker, skriver netavisen TopAgrar.

Baggrunden er, at populationen af vildsvin i alpelandet er vokset stejlt i de seneste år på grund af en god forplantningsevne og rigelige foderforsyninger.  

Forskerne metode bygger på at skræmme dyrene med lyde, og er primært møntet på at holde dyrene væk fra marker for at undgå afgrødeskade. Lydene består i alarm- og advarselslyde, som vildsvinene forbinder med fare. 

Vildsvineforskrækkeren består af to batteridrevne højttalere, som afspiller vilkårlige kombinationer af lydene ved forskellige tidsintervaller via en kontrolboks. Ved hjælp af en integreret lyssensor tændes enheden ved solnedgang og slukkes ved solopgang.

Apparatet er særlig egnet til brug efter såning og i modningsperioden for majs og hvede, bemærker forskerne.

Forskerne påpeger, at ikke alle marker er velegnet til at have en vildsvineforskrækker stående. Lydniveauet kan nemlig overstige det tilladte på 55 decibel om natten (i Schweiz). Først i en afstand af 1.500 meter kan ingen lyde fra enheden måles. 

sbu 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle