Hollandsk svineproducent på forkant med nye staldanlæg

På en svinebedrift i sydlige Holland er der konstant udvikling og ændring i staldanlægget, så produktionen er opdateret og forberedt på de nyeste tendenser.

Bedriften Jansberg med full-line svineproduktion i det sydlige Holland er altid i udvikling for at tilpasse sig ny teknologi og nye måder at tjene penge på.

I 2018 blev drægtighedsstalden renoveret, i 2019 var det fravænningsstalden og i 2020 er det planen at renovere farestalden, skriver netavisen Pig Progress, der har besøgt bedriften.

Jansberg har plads til 400 søer og 3.800 slagtesvin. Bedriften færdigfeder grisene, der slagtes ved 120-130 kg. Tilvæksten er i snit 830 gram per dag, og dødeligheden er 1,9 procent.

”Søerne får gennemsnitligt 30 grise pr. so per år, og søerne er Topigs Norsvin Tempo, som insemineres med PIC terminal”, fortæller Tom Janssen, som har ejet bedriften siden 2017 efter at han blev ansat i 2008.

Stor åben Drægtighedsstald

Den nyligt renoverede drægtighedsstald er blevet en kæmpe stor åben afdeling på 40 x 25 meter med plads til 220 drægtige søer og med syv meter til taget.

Det åbne rum giver klimatiske fordele.

”Stalden behøver ikke blive varmet op i vinterhalvåret, fordi dyrene producerer nok varme selv, og i sommerhalvåret kan rummet nemt ventileres, uden det trækker, og så vi undgår dårlig luft”, siger Tom Janssen.

Løbeafdeling med kunstigt lys

Tilstødende til drægtighedsstalden er der en semiåben løbeafdeling. Her er der plads til to rækker med 35 søer i hver. I løbeafdelingen er der kunstigt lys fra seks om morgenen til ti om aftenen.

Søerne går rundt i området i to dage efter fravænning. Tom Janssen mener, at den høje drægtighedsprocent, skyldes søerne får mulighed for at bevæge sig.

Efter fire til fem dage flyttes søerne fra løbeafdelingen ind i drægtighedsstalden, hvilket er i overensstemmelse med lovgivningen i Holland.

Automatisk sofodring med plads til alle

Søerne i drægtighedsstalden fodres i et tilstødende rum ved hjælp af et elektronisk fodringssystem fra Nedap.

Tom Janssen er glad for at have valgt et elektronisk fodersystem, fordi det gør søerne mere rolige, og det kræver mindre manuelt arbejde.

Søerne fodres efter hvor langt de er i drægtigheden, men maksimalt 2,8 kg pr. gang. Hvis søerne besøger foderstationen igen, inden det er tid til en ny fodring, bliver det blot lukket ud igen.

Tom Janssen har bygget fodersystemet, så søerne, når de kommer ud fra foderstationen, er nødt til at gå hele vejen uden om, før de kan komme tilbage igen. På den måde går de dominante søer ikke hele tiden derind, og der er bedre plads til de andre søer.

FareStald med øje for løsgående søer

Planen er, at den nuværende farestald skal rives ned og genopbygges i løbet af 2020. Lige nu har stalden plads til 120 søer, som er opstaldet klassisk i farebokse.

Den nye farestald skal, lige som drægtighedsstalden, efter planen bygges som en åben stald.

Tom Janssen synes, det er rarest at arbejde i et åbent staldmiljø, og med fokus på at lovgivningen i fremtiden sandsynligvis laves om, så søerne skal gå i løsdrift med smågrisene, bygger han med det krav for øje.

Forsøgsvært for foderfirma

Jansberg fungerer også som forsøgsvært for firmaet Joosten Young Animal Products, som blandt andet har fokus på at reducere antibiotikaforbruget hos svin.

Firmaet laver højkvalitetsfoder til svin, og det skal ofte testes under kommercielle forhold.

Ved test af foder i fravænningsstalden, som blev renoveret i 2019, skal grisene ofte vejes. Det tager en del ekstra tid, da de oftest skal vejes fem gange i løbet af et forsøg.

Grisene bliver vejet en for en, og data om deres vægt bliver gemt ved hjælp af deres øremærke med RFID (chip).

Det er sjældent Tom Janssen ved hvilke stier der får hvilket foder, altså en såkaldt blindtest, og det er sjældent han kan regne det ud. Grisenes vægt varierer sjældent mere end 50 gram, men nogle gange kan forskelligt foder give forskellig gødningskonsistens. 

Målet er Antibiotikafri produktion 

RFID i øremærket hjælper med at finde de grise, der ikke har fået antibiotika, som så sælges til slagteriet som antibiotikafrie slagtesvin.

Målet er, at produktionen skal ske helt uden brug af antibiotika. Da Jansberg producerer egne slagtesvin, er smittetrykket relativt lille, og derudover bliver der kun givet antibiotika på enkeldyrsniveau.

Gylle er sort guld

Udenfor staldene er der installeret en separationstank, som deler gyllen i flydende og fast gylle.

Den flydende gylle bliver spredt på markerne, mens den faste gylle bliver solgt.

”Det er sort guld”, siger Tom Janssen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle