Hoster smågrisene vel rigeligt? - det kan du gøre mod influenza

Ugen på Spidsen: Det er værd at tage sine flytteprocedurer omkring pattegrise i farestalden op til overvejelse for at forebygge influenza, påpeger ugens klummeskribent for Svin Plus.

Influenza er ikke bare influenza.

Forskellige typer betyder, at det er en drilsk sygdom i mange besætninger. Den muterer let, og optræder derfor i nye former næsten hvert år, og både mennersker, grise og fugle kan være bærere af virus.

Klassiske eksempler på influenza er den spanske syge, der hærgede lige efter afslutningen af første verdenskrig, og som kostede i størrelsesordene 50 mio. menneskeliv på verdensplan.

Influenza trives god i Danmark i det fugtige vejr, som danske vintre overvejende består af. Den trives også godt blandt vore svin, hvor den i løbet af de sidste 15-20 år er blevet en hyppig gæst.

Hos mennesker rammer influenza langt overvejende om vinteren, men sådan er det ikke længere hos svin, hvor den sagtens kan give udfordringer i sommerhalvåret.

Farestalden er oplagt sted for smitte

En influenza-ramt gris udskiller typisk kun virus i fire-syv dage.

Farestalden er det oplagte sted for smitte, og jo mere man flytter rundt på pattegrisene fra sti til sti - eller fra sektion til sektion - jo bedre chancer har virus for at holde sig kørende.

Derfor er det værd at tage sine flytteprocedurer omkring pattegrise i farestalden op til overvejelse. Hver flytning øger risikoen for at sprede ikke bare influenza, men også for eksempel diarré.

Og det er min oplevelse, at der bliver flyttet meget rundt på pattegrise. Derfor er jeg sikker på, at mange besætninger ikke får fuld glæde af den sektionering, de har opbygget i farestalden.

Derfor to råd:

  • Få fastlagt hvilken influenzatype der er i din besætning og vaccinér mod den.
  • Reducer antallet af pattegrise du flytter til andre søer eller til andre sektioner.

Begge dele reducerer smittepresset, og reducerer samtidig problemer med andre sygdomme, som får let spil, når influenza allerede har svækket grisene.

Morten Thomsen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle