
For mange forbrugere er dansk svinekød stadig første valg til både frokost og middag. Ifølge undersøgelser spiser danskerne mindst 50 kg svinekød årligt, og de fleste har stor tillid til kvalitet og sikkerhed. Udover den hygiejniske sikkerhed er frihed for fremmedlegemer i fersk og forarbejdet kød af rigtig stor betydning.
På trods af alle forholdsregler kan det ske, at en kanylerest først bliver opdaget ved opskæringen af slagtekroppen. Det gælder hos både søer og slagtesvin. Kanyleresten kan stamme fra hele grisens livsperiode. En kanyle, der knækker i en fravænnet gris, forsvinder ikke, men genfindes måske på slagtetidspunktet.
Skulle det ske, at svinekød med kanylerester forlader slagteriets opskæring og finder vej til køledisken, så er der stor risiko for dårlig omtale. Reaktionen fra forbrugere og dagspresse kan blive voldsom og ubehagelig for branchen. Hvis køledisken står i et af eksportlandene, bliver ubehaget nok ikke mindre.
Fund af kanylerester vil måske også blive et mere nærværende problem for den enkelte producent, på grund af sporbarheden helt tilbage til oprindelsesbesætningen.
En knækket kanyle har store konsekvenser
Branchekoden hos Danish Crown er helt klar på omkostningen for andelshaveren. Hvis du ikke har forhåndsanmeldt en kanylerest, så pålægges du en bod på 5.000 kr. for en detekterbar kanyle. Er kanylen ikke detekterbar, er boden på 7.500 kr.
Selv om tabet for andelshaveren er begrænset, er tabet for slagteriet ikke nødvendigvis begrænset. Reaktionen fra forbrugerorganisationer og presse kan under danske forhold betyde en nedsat omsætning for slagteriet. Varighed og omfang er ikke så let at forudsige. Afhængig af aktuelle eksportmarkeder vil der også her kunne forudses betydelige økonomiske konsekvenser.
Branchekoden har anbefalinger om brugen af kanyler i svineproduktionen. Der er også en detaljeret anvisning på, hvorledes du skal forholde dig, hvis uheldet er ude med en knækket kanyle.
Brugen af injektionskanyler er helt uundgåeligt i svineproduktionen. Der skal behandles med antibiotika, jern, vacciner m.v. i alle aldersgrupper af svin. Det er dog muligt i dag, at udskifte nogle af vaccinationerne til nålefri indsprøjtning ved hjælp af IDAL. IDAL er en elektrisk drevet injektionssprøjte, der fungerer uden brug af nåle.
Faktaboks
Læs mere om IDAL på www.idal.info