Hvem sparrer du med i din hverdag som svineproducent?

En sparringspartner kan være alt fra en kollega til en erhvervsmand. Det vigtigste er, at det er en person, som har et ønske om at deltage i den sparring, der er behov for i bedriften.

Af Rie Krukow, svinerådgiver, Velas

Hvem sparrer du med i din hverdag i svineproduktionen?

Hvorfor spørger jeg nu om det? Jeg møder jævnligt kunder, hvor jeg tænker, at arbejdslivet kan være lidt ensomt, og som har svært ved at være på forkant med det hele.

Svineproducenter skal være dygtige til rigtig meget, lige fra medarbejdermotivation til sikring af, at medicinjournaler føres korrekt eller hvor skal min virksomhed være om 10 år.

Jeg tænker ind imellem, at det er en rigtig stor mundfuld for en person.

Set-up med sparringspartner

I hverdagen omgiver du som svineproducent dig med medarbejderne, som kan være alt fra en erfaren driftsleder til praktikanter fra f.eks. Ukraine eller Rumænien, hvis fokus er at passe fx farestalden rigtig godt, men lysten til at sparre ikke er så stor.

Ægtefællen har oftest et arbejdsliv udenfor bedriften, og kender dermed ikke ret meget til hverdagen i svinestalden. I den lokale fodboldklub er det ikke lige hverdagen derhjemme, der er i fokus.

Ergo, det kan være nødvendigt og fornuftigt, at etablere et set up, hvor relevant sparring i bedriften er i fokus.

I min hverdag er det umådelig vigtigt, at jeg kan sparre med både mine kolleger og andre i mit netværk, da input og udfordringer er vigtige for mig, både i forhold til, at jeg kan yde den bedst mulige rådgivning, og i forhold til, at jeg har en spændende hverdag.

Alle svineproducenter har besøg af dyrlægen hver måned, og sparrer helt sikkert rigtig godt med dyrlægen om veterinære- og produktionsrelevante ting i produktionen.

Nogle producenter har etableret et gårdråd, som man sparrer med om vigtige beslutninger, både i hverdagen og på den lidt længere bane.

Sparring med dyrlæge, gårdråd etc. er vigtige, men er det nok?

Sjovere og øger udbyttet

Med afsæt i den store fornøjelse jeg oplever ved at sparre med mange forskellige, vil jeg opfordre til at udvide den flok du som svineproducent sparrer med.

Jeg er af den klare overbevisning, at vi bliver bedre til at træffe gode beslutninger, hvis vi har drøftet grundlaget for beslutningen med andre, og gerne både svinefaglige og nogen med en helt anden baggrund end vores egen – selvfølgelig afhængig af de beslutninger, der skal drøftes.

Hvem tænker jeg så det er relevant at inddrage? 

Det kan være alt fra en kollega til en erhvervsmand. Det vigtigste er, at det er en person, som har et ønske om at deltage i den sparring, der er behov for i bedriften.

Nu vil nogle svineproducenter sikkert tænke. Ja, det er godt nok, men vi pålægger bedriften yderligere omkostninger ved den øvelse. Det er korrekt, men min oplevelse er, at sparring øger udbyttet markant, og gør livet som svineproducent sjovere – ikke så ensomt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle