Hvordan strækker vi det dyre korn?

Korn er blevet dyrere og er ikke til at skaffe via foderstofferne, så det er vigtigt at være kreativ og tænke ud af boksen, påpeger Velas-rådgiver.

De fleste svineproducenter har gennem flere år været vant til forholdsvis lave foderpriser, men med den seneste tids prisstigninger på råvarer, gælder det om at være kreativ og se om man kan strække det dyre korn.

Det mener Jonas Bøge Breinholt, svinerådgiver hos Velas, er muligt.

Han har en række forslag til mulige løsninger. Indledningsvis understreger han, at der skal lægges 15 kr. til 100 kg-prisen for hjemmeblandet foder, fordi der er omkostninger til slid, el, og andre omkostninger på hjemmeblanderanlægget.

Det første forslag lyder:

"Køb færdigfoder ind til bestemte dyregrupper eller flere. Ved at købe færdigfoder ind til fx de drægtige søer, sparer man normalt mellem 25-50 procent af ens kornforbrug. Man kan i dag købe drægtighedsfoder til ca. 185-190 kr./100 kg, og hvis man selv skulle blande foder til dagspriser, vil man kunne lave det til 195 kr./100 kg. Forskellen er bare, at det indkøbte foder indeholder ca. 1 FEso/kg, hvor hjemmeblandet er 1.05 FEso/kg. Det giver en pris på 1,85 kr. pr. FEso både ved indkøb og ved hjemmeblanding", siger han og fortsætter:

 "Mere oplagt kan det være at købe færdigfoder til en satellitejendom eller en karantæneafdeling. Det er tit nemmere at få færdigfoder ind i disse stalde. Men udgangspunktet er det samme: Man sparer på sit korn, som er lagret og kan dermed strække sit lager længere frem mod næste høst. Her bliver FEsv-prisen næsten ens, hvis ikke billigere til færdigfoder".

Jonas Bøge Breinholt har også et andet forslag med i tasken:

”Køb af tilskudsfoder som proteinkilde med en høj iblandingsprocent. Tilskudsfoder er ikke kun soja og mineraler, der er også korn iblandet i tilskudsfoder. I noget tilskudsfoder er der mere i end i andre, og det er det, som giver de forskellige iblandingsprocenter. Normalt kan man spare to til fem procent af sit korn ved at gå over til tilskudsfoder i forhold til mineraler og sojaskrå. Men med nogle tilskudsfoderblandinger med høj iblandingsprocent kan man spare op til 5-15 procent på sit korn”, påpeger han og opfordrer til at ringe for at komme i mål med foderet på den bedste og billigste måde.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle